Studie kiezen

“Als je toch ergens over wilt twijfelen, twijfel dan over de grenzen van je mogelijkheden”

Je hebt geen idee welke studie je moet kiezen

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met nadenken over een vervolgopleiding, bij voorkeur in het jaar voordat je examen doet. Maar vaak heb je nog geen idee welke studie je moet kiezen of welk werk je later wilt gaan doen. Wat is nu echt belangrijk voor je? Wat vind je leuk om te doen? Hoe wil je straks je tijd doorbrengen? Welke kwaliteiten heb je en waar kun je die het beste voor inzetten?

Studie kiezen of baan kiezen?

Vaak wordt teveel nadruk gelegd op de te kiezen opleiding, maar ik ben van mening dat je verder moet kijken: welke baan wil je later?! Een opleiding is geen doel maar een middel om daar te komen. We gaan daarvoor eerst ontdekken wat je wilt, wie je bent, wat je kunt en (nog) niet kunt. Ik zet daarvoor diverse praktische methodes is. Onder andere het invullen én uitgebreid bespreken van opdrachten.

Zelfonderzoek

Dit levert je inzicht op in je eigen persoonlijkheid, in wat je motiveert en in de vaardigheden die je later in je werk wilt gebruiken. Al deze informatie voegen we samen en maken er een compact, leesbaar en bruikbaar geheel van. Dit noem ik het Persoonlijk Droombaanprofiel. Dit A-4tje is een soort driedimensionale foto die je een breed, veelzijdig beeld van jezelf geeft in relatie tot je toekomstige studie en carrière. Met nieuwe inzichten en door het werken aan je belemmeringen en innerlijke blokkades zet je door dit traject vol vertrouwen stappen vooruit. Je hebt inzicht in je talenten en weet die in te zetten. Je krijgt concrete handvatten, je weet wat je wilt en dat straal je uit.

Inzicht in opleidingen

Naast dit zelfonderzoek bepaal je of je naar mbo, hbo of wo studies gaat kijken. We bestuderen uitgebreid welke opleidingen er zijn, welke goed staan aangeschreven en welke jou aanspreken. Ook de keuze voor een stad en of je wel of niet op kamers wilt, mag je mee laten wegen in je keuze.

Je bent nu in staat een gefundeerde studie- en carrièrekeuze te maken. Ik help daarmee en laat je zien welke richting je in kunt gaan en welke kwaliteiten je daarvoor hebt en in kunt zetten. Maar het is en blijft je eigen zoektocht naar een studie (en later de baan) die bij je past.

Het zelfonderzoek en het onderzoek naar een opleiding die echt bij je past, helpen je ook om bij de intake voor een bepaalde opleiding heel goed te kunnen motiveren waarom je de opleiding wilt volgen. Soms moet je jezelf pitchen in een intakegesprek: dat gaat je goed af na dit traject.

Het coachtraject

Het is heel moeilijk om in je eentje wijs te worden uit de vele mogelijkheden en te weten te komen wat je wilt. Je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag!
Tijdens het coachtraject komen dus de volgende aspecten aan de orde:
• Inzicht in jezelf, je motivatie en vaardigheden;
• Inzicht in je ontwikkelpunten;
• Keuze voor mbo, hbo of wo;
• Mogelijke studies n.a.v. jouw profielkeuze, kwaliteiten en interesses;
• Het maken van een gefundeerde studie- en carrièrekeuze;
• Bezoeken open dagen;
• Meeloopdagen:
• Contact met professionals die jouw keuze ook maakten;
• Definitieve keuze en inschrijving;
• Eventueel: voorbereiden motivatie, pitch of selectiegesprek.

Mijn ervaring

Ook al heb je bij aanvang van het traject nog helemaal geen idee, er komt altijd iets uit. Bevestiging zoek je door het bezoeken van open dagen en meeloopdagen en het praten met mensen die ook die opleiding hebben gedaan of de baan hebben die jij ook wilt.
De focus op een toekomstige baan in plaats van alleen op een opleiding werkt echt. Doordat je weet dat het een doordachte keuze is, begin je ook met meer zelfvertrouwen aan een opleiding en haak je minder snel af. Van diegenen die ik gecoacht heb, heeft iedereen de gekozen opleiding afgerond of is er nog mee bezig.

Kijk eens op mijn website voor een paar ervaringsverhalen:

https://vaartinsamenwerken.nl/referentie/coaching-studiekeuze/

https://vaartinsamenwerken.nl/referentie/studiekeuze-niet-altijd-vanzelfsprekend/

https://vaartinsamenwerken.nl/referentie/gemotiveerd-door-studiekeuze/

Waarom VISA?

Ik ben Marion Muller, eigenaar van VISA, Vaart in Samenwerken. Ik ben erkend loopbaancoach. Het is mijn passie jou je kwaliteiten en kracht te laten vinden en dit te verbinden aan je studie en toekomstige werk. Bel me voor een kosteloos kennismakingsgesprek (06 22 51 85 51)  of laat me contact met je opnemen via het contactformulier.