Wie ben je als je mag zijn wie je bent?

`Een assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure` staat weleens onder een vacaturetekst.
De meeste mensen vinden dat spannend en gaan met angst en beven zo´n dag tegemoet. Met de uitkomst zijn ze het soms niet eens. Vooral de waarnemingen met betrekking tot het rollenspel zijn vaak een punt van discussie. Maar als je het rapport niet ´vrijgeeft`, wat zegt dat dan over jou? Best wel een lastig punt, zeker als je die baan heel graag wilt.

Met een assessment wil je (potentiële) werkgever een beeld krijgen van je kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen om zo je geschiktheid voor een bepaalde functie te bepalen. Niet alleen de werkgever heeft voordelen van een assessment, ook voor jou biedt het kansen! Naar aanleiding van zo’n assessment kun je vaak heel gericht aan de slag met je eigen ontwikkeling. Zelfs (of vooral?) als je het niet eens bent met het rapport.

Ik heb al een aantal succesvolle coachtrajecten gedaan naar aanleiding van een afgenomen assessment en de ontwikkelpunten die daarbij genoemd zijn.
Medewerkers vinden het altijd fijn om terug te kijken op het assessment en hoe dat verliep. Vervolgens gaan we aan de slag met het verdiepen van het zelfinzicht. En wat ik daarbij het allerbelangrijkste vind, is dat iemand mag zijn wie hij werkelijk is. Dát is richtinggevend voor de ontwikkeling. Tegelijkertijd met het verkrijgen van zelfinzicht ontstaat inzicht in de ander. Je leert dan dat jouw manier van doen niet altijd bij iedereen even goed overkomt. Door bewustwording, oefening en training ga je leren je beste zelf te zijn en verschillende richtingen op bewegen. Je ontwikkelt je je stap voor stap tot de ‘perfecte’ medewerker en collega.  En dit geeft vaart in samenwerken! 😊

Ga terug