Skip to main content
Nieuwe baan

8 redenen om voor outplacement te kiezen

Het roer gaat om. Of je nu wilt of niet, je moet op zoek naar een nieuwe baan. Maar hoe doe je dat? De laatste keer dat je gesolliciteerd hebt, is járen geleden! Wat is er veranderd? Wat verwacht men van je?

Outplacement

Het is slim om jezelf te laten begeleiden bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dit kan in een zogenaamd ‘outplacementtraject’.
Bij outplacement komen jij en je werkgever meestal overeen dat je op zoek gaat naar een andere baan, soms zelfs een andere richting, en dat je niet meer terugkeert op je oude werkplek. Een outplacementtraject maakt vaak deel uit van het sociaal plan bij een reorganisatie. Outplacement wordt vaak aangeboden in geval van:
• reorganisatie
• vastlopen in je carrière
• een onoplosbaar arbeidsconflict

Geldbedrag

Wie onvrijwillig moet vertrekken krijgt vaak ook de mogelijkheid te kiezen tussen een geldbedrag of outplacement. Veel mensen zijn geneigd te kiezen voor het geld, in de veronderstelling dat ze wel weer snel aan een baan zullen komen. Kijk echter, voor je deze beslissing neemt, goed naar de arbeidsmarkt en je arbeidsverleden. Schat je kansen realistisch en niet te rooskleurig in, zeker niet als de arbeidsmarkt krap is en je leeftijd een rol speelt. In die gevallen kun je vaak de begeleiding die een outplacementcoach biedt, goed gebruiken. Vraag anderen die jou in je werk kennen, mee te denken over deze beslissing, juist omdat je emoties je beslissing kunnen vertroebelen.

Hieronder acht redenen om voor outplacement te kiezen:

1. De weg vinden in ‘sollicitatieland’

Solliciteren is een vak apart. En in de loop der jaren is er veel veranderd. Jouw coach weet de weg en kan je ondersteunen om wegwijs te worden.

2. Verwerken van het verlies van je baan

Wie voor outplacement in aanmerking komt heeft vaak onprettige (werk)ervaringen achter de rug. Bijvoorbeeld een arbeidsconflict, een reorganisatie of ontslag wegens overtolligheid. Het kost niet alleen tijd om daar overheen te komen. Je woede, vertwijfeling en verdriet over het verlies van je baan of het onrecht dat je in jouw ogen is aangedaan moet je kwijt zijn voordat je verder kunt. In een outplacementtraject is daar ruimte voor. Bij je coach vind je begrip voor je situatie en krijg je handvatten om stappen te zetten.

3. Weer de regie over jezelf hebben

Weer zelf de touwtjes is handen nemen: persoonlijk leiderschap noemen we dit. Dit is jezelf kennen en grip hebben op jezelf, je (toekomstige) werk, je omgeving en je leven. Je vindt kracht, rust en voldoening in situaties van grote werkdruk en stress. Je leert je kwaliteiten en talenten optimaal in te zetten en belemmeringen los te laten. Je komt in je flow en dit straal je uit. Laat die nieuwe werkgever maar komen!

4. Weten wat je wilt

Wil je effectief kunnen solliciteren, dan moet je goed weten wat je wilt. Zelfonderzoek maakt dus een belangrijk deel uit van een outplacementtraject. Er komen vragen aan de orde als: “wat ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten?” Ook breng je met zelfonderzoek in kaart op welke gebieden je eventueel scholing nodig hebt.

5. Opvallen bij solliciteren

Veel mensen die in een outplacementtraject terechtkomen hebben al jaren niet meer gesolliciteerd. Het is zinvol aandacht te besteden aan hoe dat ook al weer ging, solliciteren.  Je gaat op zoek naar geschikte vacatures. Je krijgt ondersteuning bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief en een opvallend en onderscheidend curriculum vitae (cv).

6. Inzetten social media

Nog liever dan zelf zoeken, wil je gevonden worden. Daar kan LinkedIn je bij helpen. Je bouwt/verfijnt een sterk LinkedIn-profiel en ontdekt hoe social media het solliciteren kan versterken.

7. Leren netwerken

Meer dan zestig procent van de banen wordt gevonden via netwerkrelaties. Je gaat je netwerk uitbreiden en leert hoe je het in kunt zetten om nieuw werk te vinden.

8. Training sollicitatiegesprek

Voordat je op gesprek gaat, oefen je met de vragen die je kunt verwachten én die je zelf wilt gaan stellen. Je leert krachtige antwoorden te formuleren op competentiegerichte selectievragen. Allemaal vanuit je eigen kwaliteiten. Je leert jezelf te blijven en het beste van jezelf te laten zien.

Waar moet je op letten als je zelf een outplacementbureau kiest?

Het moet ‘klikken’. Dat betekent dat het contact tussen jou en de coach goed moet lopen, maar ook dat de werkwijze bij je moet passen. Informeer je over de mogelijkheden en gebruikte methoden en beslis pas na het eerste gesprek. Kies bij voorkeur voor een gekwalificeerde loopbaanprofessional. Die beschikt over beroepsspecifieke kennis en ervaring, werkt vanuit een helder beroepskader, volgens een heldere gedragscode en investeert in de eigen deskundigheidsbevordering. Loopbaanprofessionals die de titel en het keurmerk Noloc erkend loopbaanprofessional dragen, hebben aangetoond dat zij aan deze kwalificatie-eisen voldoen.

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

logo de bolderik
logo area

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.