Skip to main content

Duurzame inzetbaarheid

De wekker gaat… nee! Het is echt onmogelijk dat het nu al ochtend is! Ik trek het dekbed over m’n hoofd. Ik wil niet opstaan, ik wil niet werken, ik wil helemaal niks. Alleen maar slapen. Heb ik last van een winterdepressie?

Dan bedenk ik me ineens dat ik vandaag een leuke afspraak heb met twee coaches over lekker in je vel zitten en vitaliteit op het werk. Hmm, prima onderwerp voor mij, want ik moet nog zeker 20 jaar…

Grijze druk

Het CBS geeft aan dat sinds de AOW in 1957 is ingevoerd, de ‘grijze druk’ behoorlijk is toegenomen. Tot 2040 zal de gemiddelde leeftijd in Nederland toenemen. De beroepsbevolking zal vanaf 2020 krimpen en men verwacht dat hierdoor oplopende tekorten op de arbeidsmarkt ontstaan. Met het verhogen van de pensioenleeftijd zullen oudere werknemers in staat moeten zijn om langer gezond en productief door te werken, met voldoende motivatie en plezier in het werk.

Samen verantwoordelijkheid nemen

Deze ‘duurzame inzetbaarheid’ is voor zowel werkgever als werknemer een hele uitdaging. Maar langer doorwerken kan zeker voor twee partijen interessant zijn. Werkgevers vragen zich af hoe werknemers goed, gemotiveerd en gezond bij hen kunnen blijven werken. Werknemers zullen ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen om goed, gezond en gemotiveerd te werken tot aan hun pensioen. Er zijn al werkgevers die een vitaliteitprogramma aanbieden aan hun werknemers. Maar duurzame inzetbaarheid gaat verder dan gratis mogen fitnessen, een fiets van de zaak of gratis appels op kantoor.

Succesfactoren

Een vitaliteitsprogramma staat niet op zich, maar moet een integraal verhaal zijn. Het moet onderdeel zijn van de cultuur van het bedrijf. Succesfactoren zijn het betrekken van de werknemers, het breed neerzetten in de organisatie en bouw gerust de fun-factor in! De keuzes zijn enorm. Denk maar aan flexibele werktijden, sporten, gezond eten, persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s en loopbaancoaching. Ook op latere leeftijd!

Van vitale werknemers naar vitale teams naar een vitale organisatie!

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.