Skip to main content

Go your own flow

Stralende ogen
“Wanneer zit jij in je flow?” is één van de vragen die ik op enig moment aan mijn coachees stel als ze bij me komen voor loopbaancoaching. Dat vinden ze altijd een hele moeilijke vraag. Maar als ik doorvraag, komt er altijd een moment dat ik zie dat zijn of haar ogen gaan stralen, hij/zij rechtop gaat zitten en ineens ook krachtiger overkomt.

‘Flow’ overkomt je niet
Iedereen kent ‘flow’: het is een moment dat je je sterk voelt, alert, je doet zonder moeite je werk, je bent op de top van je kunnen. Het is echter niet iets dat je overkomt, je moet er aan werken. Hoe ga jij dat doen? Het gevoel van ‘flow’ ontstaat als je een duidelijk doel of zelfs een ideaal hebt en weet wat je echt belangrijk vindt.  Ga eens na of je werk uitdagend genoeg voor je is. Maar let op: werk is alleen een uitdaging als je de juiste vaardigheden bezit om die uitdaging aan te gaan. De optimale ‘flow’ ervaar je als zowel de uitdaging als je vaardigheid maximaal zijn.

Waar ligt jouw uitdaging
Wanneer stralen jouw ogen en gaat je hart sneller kloppen? Haal dat moment eens naar voren. Is dat als je kunt uitblinken en mooie resultaten boekt? Is dat als je spannend, uitdagend werk doet en risico’s neemt? Of is dat als je in een omgeving werkt waar je je op je gemak voelt en waar je kunt laten zien dat je prima presteert? Misschien is het werk doen dat anderen belangrijk vinden en erkenning krijgen voor de kwaliteit van wat je doet? Je ziet het, heel veel mogelijkheden en er is geen fout antwoord. Stel jezelf ook eens de vraag waar je over vijf jaar wilt staan. En wat wil je bereikt hebben als je tachtig bent? Dromen en ambities geven een duidelijk beeld van wat jij als een uitdaging ervaart!

Neem het heft in handen
Het zoeken naar een nieuwe baan is een mooi moment om te onderzoeken waar jouw ‘flow’ zit. ‘Flow’ ervaar je (helaas?) niet elke minuut van de dag maar hooguit een paar uur achter elkaar. Maar het is zeker mogelijk dit regelmatig te ervaren. Als je het gevoel hebt een vaardigheid te missen die belangrijk is voor het verwezenlijken van je uitdaging, zoek dan naar mogelijkheden. Misschien is dit een opleiding, training of wellicht persoonlijke coaching. Ga op zoek naar feedback in je omgeving. Vraag anderen wat ze van jouw ideaal en prestaties vinden en zoek naar mogelijkheden voor verbetering. Ervaar je stress? Realiseer je dat stress het tegenovergestelde is van ‘flow’ en het is het eerste signaal dat je de dingen anders moet gaan doen.

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.