Skip to main content
Netwerken

Start met netwerken, 4 tips

Ben je op zoek naar je droombaan? Start met netwerken, want het ‘oude’ solliciteren is niet meer. Met alleen een leuke brief en een verzorgd cv kom je er niet. Wie op zoek gaat naar een nieuwe baan moet vooral netwerken. Maar liefst 70 procent van de banen wordt gevonden via het eigen netwerk. Netwerken doe je ‘offline’ en ook ‘online’ via social media als LinkedIn.

Eng

Netwerken vinden mensen vaak eng. “Ik heb altijd een drukke baan gehad en helemaal geen netwerk opgebouwd”, hoor ik geregeld. Dat is niet waar. Iedereen heeft een netwerk. Denk maar eens aan familie, vrienden en mensen met wie je bent opgegroeid, naar school bent gegaan, hebt gestudeerd of gewerkt. Je netwerk bestaat uit iedereen die je kent of ooit hebt ontmoet. Er is uitgerekend dat je binnen drie schakels (de vrienden van de vrienden van jouw vrienden) toegang hebt tot alle mensen in Nederland. Met goed netwerken moet je dus bij bijna iedereen aan tafel kunnen komen!

Vier bruikbare tips om te netwerken

  1. Zorg dat je kort en krachtig kunt vertellen wat voor werk je zoekt en wat belangrijk voor je is. Formuleer een krachtige pitch en probeer deze steeds weer uit. (Trouwens ook handig voor je sollicitatiegesprek).
  2. Realiseer je dat je netwerk dichterbij is dan je denkt. Ga er actief mee om. Zorg dat je weet wat anderen doen. Vraag bijvoorbeeld aan je eigen broer: “Ik hoorde dat jouw bedrijf aan project Y meewerkt. Doe jij daar ook aan mee?”
  3. Vraag aan je netwerkrelaties of zij voor je willen rondkijken of bij anderen willen informeren. Als je het niet expliciet vraagt, komen ze misschien zelf niet op het idee om dat voor je te doen. Hoe specifieker je vraag is, hoe beter.
  4. Breng je netwerk eens in kaart. Pak die doos met oude visitekaartjes eens en benader mensen die je (vaag) kent voor een afspraak. Vind je dat lastig? De oplossing: gewoon doen.

Hoe ga je vervolgens te werk?

Stel: je wilt graag een baan in de corporatiesector. Bijvoorbeeld een baan als Woonconsulente. Als je mensen kent die werkzaam zijn in de sector is het makkelijk: je belt ze eens op, kletst wat bij en maakt eventueel een afspraak voor een gesprek. “Ik ben me aan het oriënteren op een baan als Woonconsulente. Graag zou ik een keer met jou afspreken om een indruk te krijgen van wat jij doet.” Verwacht er niet meteen iets voor terug. Netwerken gaat in eerste instantie gewoon om het uitwisselen van informatie en de toegang tot contacten.

Heb je zelf geen kennissen in de branche waar je heen wilt, misschien heeft iemand die je kent ze wel: Je praat met een vriend, die zegt dat de man van zijn collega bij een woningcorporatie werkt. “Hé”, zeg jij. “Interessant, met hem zou ik wel een keer willen praten. Wil jij hem vragen of ik contact met hem mag opnemen?”

Net werken

Netwerken is net werken. Hoe meer je het doet, hoe beter het je lukt. Je gaat merken dat het leuk is om iets voor een ander te kunnen betekenen en je vraagt ook gemakkelijker iets terug. En het kan zomaar naar die door jou zo gewenste baan leiden!

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

logo de bolderik

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.