Een goed cv opstellen kost veel tijd en energie. Je hebt goed nagedacht over hoe je jezelf kunt onderscheiden en je hebt al je creativiteit aangeboord om je cv er kleurrijk en opvallend uit te laten zien. Vol trots verzend je ‘m naar een potentiële werkgever. En dan belandt je cv binnen een honderdste seconde in de prullenbak, zonder dat er een mens naar gekeken heeft. Alle moeite voor niks!
Applicant Tracking System (ATS)
De meeste grote bedrijven gebruiken een Applicant Tracking System (ATS) om sollicitaties te screenen en de gegevens van kandidaten te kunnen monitoren. De bedoeling van een ATS is voor de meeste bedrijven om een centrale database van kandidaten op te bouwen die gefilterd kan worden op relevante gegevens.
In Nederland zijn er meer dan 40 verschillende ATS-softwarepakketen beschikbaar. Hier maken onder andere bedrijven als Randstad, Ahold, Deloitte, KPN, La Place, Vodafone en Manpower gebruik van. In de USA maakt 90 procent van de grote bedrijven gebruik van het ATS. Hoeveel bedrijven in Nederland gebruik maken van ATS is nog niet bekend.
Hoe werkt het?
Vaak kunnen deze systemen geen kop- en voettekst lezen, worden niet alle afkortingen herkend en wordt informatie in tabellen vaak niet goed verwerkt. Bovendien worden grafische elementen zoals illustraties, foto’s en logo’s meestal compleet genegeerd. Wat doet het systeem precies?
- Het ATS ontleedt jouw cv en verdeelt je gegevens in de volgende vier onderdelen:
- contactinformatie
- opleiding
- werkervaring
- competenties
- De recruiter maakt een wensenlijstje voor een geschikte kandidaat met bepaalde kernwoorden, jaren ervaring, opleiding en functienaam;
- Het ATS vergelijkt jouw gegevens met de ingevoerde wensen van de recruiter;
- Het ATS maakt een match van best ‘scorende’ kandidaten, afhankelijk van de gelijkenis van jouw gegevens en de ingevoerde wensen van de recruiter;
- De recruiter krijgt de lijst met kandidaten die het beste matchen. De recruiter kan op elke naam klikken en ziet dan alleen de gegevens die het ATS geselecteerd heeft. Hierbij is jouw opmaak van je cv totaal verdwenen.
- Zit je niet in de lijst met kandidaten die het beste matchen, dan wijst het ATS je automatisch af of geeft het ATS enkele automatische afwijsmogelijkheden aan de recruiter.
10 tips om het Applicant Tracking System te slim af te zijn
Maak naast je creatieve en onderscheidende cv een versie die een grotere kans maakt om door het ATS geselecteerd te worden. 10 tips om je kans dat het ATS jou selecteert te vergroten:
1. Gebruik geen kop- of voetteksten.
2. Gebruik Word en geen pdf. Het ATS leest Word-bestanden veel gemakkelijker.
3. Gebruik de begrippen die de werkgever noemt in de vacature. Laat gevraagde competenties terugkomen in je cv. Bekijk ook de website van het bedrijf om in te kunnen schatten welke woorden belangrijk zijn in hun communicatie. Bedenk daarnaast welke woorden goed bij de functie passen. Pas een dergelijk woord ook in verschillende vormen en synoniemen toe. Bijvoorbeeld nauwkeurig en nauwkeurigheid, zodat je zeker weet dat je met de ingevoerde zoekcriteria van de recruiter matcht.
4. Maak geen taal- of spelfouten. Dit is sowieso een dooddoener, maar waar een mens nog overheen kan lezen, herkent een computer een woord niet als er een spelfout in zit.
5. Begin je werkervaring niet met een datum. Om te zorgen dat het ATS je gegevens goed leest en importeert, moet je altijd beginnen met de naam van je (voormalige) werkgever, vervolgens de functienaam en hierna pas de datum waarop je deze functie bekleed hebt.
6. Voeg antwoorden op gevraagde punten toe. Alle punten die gevraagd worden in de vacatures moeten aan bod te komen in je cv.
7. Gebruik geen plaatjes.
8. Houd het overzichtelijk. Gebruik opsommingtekens.
9. Gebruik zowel het gehele woord als de afkorting.
10. Hoe meer tekst, hoe beter. Het ATS kijkt niet naar de lengte van je cv.