Skip to main content

Cv maken? Check de zoekwoorden!

Weet jij welke zoekwoorden voor jouw droombaan cruciaal zijn?

Veel bedrijven gebruiken elektronische selectiesystemen om cv’s te scannen en de data op te slaan in databases die geschikt zijn om op zoekwoorden te selecteren. Je moet dus weten welke zoekwoorden voor jou cruciaal zijn. Doe een zoekwoordenonderzoek!

Wat zijn zoekwoorden?

Zoekwoorden kunnen zijn: functietitels, functiebenamingen, vaardigheden, competenties, technische terminologie, typische vakafkortingen, branches, persoonlijkheidskenmerken, diploma’s, productnamen, software, locaties (provincies, landen, werelddelen), talen, namen van bedrijven, namen van vakverenigingen.
Met een beetje creativiteit kunnen vaak alle gewenste zoekwoorden in je cv worden ingebouwd. Een handig hulpmiddel hierbij is het ‘moeder-cv’ een complete opsomming van alle opleidingen, cursussen, workshops, zelfstudie, banen, stages, vakantiewerk, vrijwilligerswerk, lidmaatschappen, hobby’s, etc. Aan de hand van dit ‘moeder-cv’ stel je per vacature je cv op.

Zoekwoordenonderzoek

Om de zoekwoorden in te bouwen in je cv, begin je met het scannen van een aantal vacatures van jouw ideale baan.
1. Onderstreep alle zoekwoorden die je kunt vinden;
2. Scan de website van de werkgever op relevante zoekwoorden;
3. Gebruik deze zoekwoorden in je cv.

Het juiste zoekwoord is cruciaal

De makkelijkste manier om vacatures te vinden die overeenkomen met je zoekprofiel is grote vacaturebanken als Indeed of Monsterboard te gebruiken, waarin een grote verscheidenheid aan banen zijn opgenomen.
1. Ga naar www.monsterboard.nl of www.indeed.nl;
2. Kies een locatie;
3. Kies een functiecategorie;
4. Vul een of meer van je zoekwoorden in;
5. Klik op Zoek een baan;
6. Kies uit de lijst met resultaten vacatures die het best aansluiten bij jouw wensen, doelen, kwalificaties en/of interesses. De locatie is in dit stadium nog niet belangrijk;
7. Selecteer de banen waarvoor je gekwalificeerd bent of zo dicht mogelijk in de buurt komt hiervan;
8. Neem de tijd om de goede voorbeelden te vinden, want de informatie die je tijdens deze oefening krijgt gebruik je om je zoekprofiel te verfijnen. De zoekwoorden uit deze vacatures vormen de basis voor je op zoekwoorden gebaseerde cv.

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.