Skip to main content

De kracht van zacht!

De kracht van zacht (KVZ) Samenwerkscan, een instrument om de zachte kant van samenwerken in een ketensamenwerking te evalueren

In een sector waar samenwerking tussen verschillende partijen cruciaal is, zoals woningcorporaties en onderhoudsbedrijven, is het optimaliseren van de samenwerking essentieel voor succes. Maar hoe weet je of alle betrokken partijen optimaal samenwerken? En hoe kun je verbeteringen aanbrengen die echt verschil maken? Hier komt de KVZ Samenwerkscan in beeld – een instrument dat de Kracht van Zacht onderzoekt!

Wat is de KVZ Samenwerkscan?

De KVZ Samenwerkscan is een innovatief hulpmiddel speciaal ontworpen om de samenwerking binnen ketens, zoals die tussen een woningcorporatie en haar onderhoudspartners, te evalueren en te verbeteren. In plaats van zich uitsluitend te richten op harde cijfers, processen en resultaten, legt de KVZ Samenwerkscan de nadruk op de ‘zachte’ aspecten van samenwerking. Dit zijn de menselijke, emotionele en sociale factoren die vaak de ruggengraat vormen van effectieve ketensamenwerking.

De Kracht van Zacht

Waarom focussen op de zachte aspecten? Het antwoord ligt in de essentie van menselijke interactie. Succesvolle ketensamenwerking gaat niet alleen over het voltooien van taken, maar ook over hoe teamleden of partners met elkaar omgaan, communiceren en elkaar ondersteunen. Met de uitkomsten van de KVZ Samenwerkscan kunnen gerichte interventies worden gedaan die bijvoorbeeld helpen om:

  1. de communicatie te verbeteren: Door inzicht te krijgen in communicatiepatronen en mogelijke knelpunten tussen de woningcorporatie en de onderhoudsbedrijven, kunnen alle partijen gaan leren effectiever en empathischer te communiceren.
  2. vertrouwen op te bouwen: Vertrouwen is de hoeksteen van elke succesvolle ketensamenwerking. De scan helpt bij het identificeren van vertrouwenstekorten en interventies kunnen dan gericht zijn op het bouwen aan vertrouwen.
  3. verschillen – van irritatie naar inspiratie: Wrijving is onvermijdelijk, maar hoe een keten ermee omgaat, maakt het verschil. De scan biedt inzichten in conflictbronnen en met een goede aanpak gaat men de onderlinge verschillen waarderen.

Hoe Werkt de KVZ Samenwerkscan?

De KVZ Samenwerkscan is een digitale vragenlijst die een zo objectief mogelijk beeld geeft van de menselijke dynamiek binnen de keten. Het proces omvat meestal de volgende stappen:

  1. Voorbereiding: Het verzamelen van e-mailadressen van alle betrokkenen bij de woningcorporatie en de onderhoudsbedrijven.
  2. Uitvoering: De betrokken deelnemers vullen de vragenlijst in.
  3. Analyse: De verzamelde data wordt geanalyseerd om patronen, sterktes en zwaktes binnen de ketensamenwerking te identificeren.
  4. Feedback en Actieplan: De bevindingen worden gepresenteerd aan alle ketenpartners, samen met een op maat gemaakt actieplan om de samenwerking te verbeteren.

Conclusie

In een tijd waarin technologische vooruitgang en data-analyse de norm zijn, biedt de KVZ Samenwerkscan een verfrissende benadering door zich te concentreren op de menselijke kant van ketensamenwerking. De kracht van zacht – de focus op communicatie, vertrouwen en emotionele intelligentie – kan het verschil maken tussen een goed functionerende keten en een uitzonderlijke keten.

 

Benieuwd hoe de KVZ Samenwerkscan jouw ketensamenwerking kan evalueren?

 

Contact

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.