Skip to main content
systemisch werk

De toegevoegde waarde van systemische coaching

Systemisch werk, ook bekend als systemische coaching, familieopstellingen of organisatieopstellingen, is een benadering die op verschillende manieren  toegevoegde waarde heeft in coaching:

Systemisch perspectief

Systemisch werk erkent dat jij deel uitmaakt van verschillende systemen, zoals je familie, organisatie en bepaalde gemeenschappen. Het richt zich op de onderlinge dynamiek en verbindingen binnen deze systemen. Door systemisch denken toe te passen, kan een coach patronen, verborgen dynamieken en onderliggende oorzaken van problemen identificeren die verder reiken dan jouzelf.

Identificeren van belemmerende patronen

Systemisch werk helpt om belemmerende patronen in systemen te herkennen die van invloed kunnen zijn op jou. Deze patronen kunnen zich manifesteren als herhaalde problemen of blokkades in jouw leven. Door deze patronen zichtbaar te maken, kan de coach je helpen ze te begrijpen en er op een constructieve manier mee om te gaan.

Ordenen van relaties en rollen

Systemisch werk richt zich op de ordening van relaties en rollen binnen een systeem. Dit kan betrekking hebben op familiedynamiek, teaminteracties of andere contexten waarin je je bevindt. Door deze relaties en rollen in kaart te brengen, kan de coach helpen bij het identificeren van disfunctionele dynamieken en het bevorderen van gezonde interacties.

Oplossen van loyaliteitsconflicten

Systemisch werk stelt de coach in staat om loyaliteitsconflicten binnen systemen aan te pakken. Deze conflicten kunnen ontstaan wanneer jouw behoeften of belangen in conflict komen met die van jouw familie, team of organisatie. Door deze conflicten te onderzoeken en bewustzijn te creëren, kunnen nieuwe perspectieven en keuzemogelijkheden ontstaan voor jou.

Systemische interventies

Systemisch werk biedt een breed scala aan interventietechnieken, zoals familieopstellingen en tafelopstellingen waarbij representanten of poppetjes worden gebruikt om de dynamiek van een systeem te onderzoeken. Deze interventies helpen je om dieper inzicht te krijgen, nieuwe perspectieven te ontwikkelen en emotionele blokkades op te lossen.

Bredere context

Al met al kan systemisch werk in coaching een diepgaand begrip en bewustzijn creëren van de bredere context waarin je je bevindt. Het helpt bij het identificeren en aanpakken van onderliggende oorzaken van problemen, het bevorderen van gezonde relaties en het stimuleren van persoonlijke groei en ontwikkeling.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar wat systemische coaching voor jou kan betekenen? Maak een vrijblijvende afspraak! Bel, mail of app me: m.muller@vaartinsamenwerken.nl / 06 22 51 85 51

Contact

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.