Skip to main content

Hoe vaak geef jij als antwoord “druk” als men vraagt hoe het met je gaat?

Waarschijnlijk had jij vlak voor de feestdagen ook het gevoel dat je werd geleefd. Misschien ben je jezelf even helemaal kwijtgeraakt in deze complexe tijd vol onzekerheden en onverwachte veranderingen. Hoe vaak gaf je als iemand vroeg hoe het met je gaat het antwoord: “druk”?

Want alles voelt toch druk: kerstdrukte, drukte in de supermarkt, maar ook prestatiedruk, tijdsdruk, perfectiedruk, sociale druk. Om daarbij zelf de regie te blijven voeren zul je persoonlijk leiderschap moeten ontwikkelen.

Wat is nou jouw ideaal, jouw diepste verlangen? Wat vind jij écht belangrijk? Hoe kun je je talenten ontwikkelen en laten zien? Wat wil je betekenen voor anderen? Welke bijdrage wil jij leveren in je werk? Hoe zorg je voor meer werkplezier? Welke belemmeringen kom je hierbij tegen? Hoe overwin je die? De zoektocht naar de antwoorden op dit soort vragen leidt tot persoonlijk leiderschap.

In 3 stappen naar persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap helpt je om in je kracht te komen, zowel op je werk als op persoonlijk vlak. Om jezelf te zijn en zelf de regie te hebben. Daarbij zijn er drie belangrijke stappen die je kan zetten:

  1. Flow creëren
  2. Belemmeringen aanpakken
  3. Neem de regie

Laten we wat dieper op deze stappen ingaan.

1. Flow creëren

De eerste stap naar persoonlijk leiderschap is ontdekken hoe je in je flow komt. Stel jezelf de vraag: “wat is mijn verlangen? Wat zou ik het aller allerliefst willen?”

 

Deze hulpvragen kunnen je daarbij helpen:

  • Wanneer voelde ik me heel betrokken en geïnteresseerd?
  • Wanneer voelde ik me gerespecteerd en gewaardeerd?
  • Op welk moment is het leven de moeite waard?
  • Welke mensen geven me een heel fijn gevoel?
  • Wanneer voelde ik me heel trots?
  • Welke kwaliteiten maken me bijzonder?

Ga vervolgens bij elke antwoord na: Hoe zag die situatie eruit? Wat deed je precies? Wat voelde je? Kun je dat gevoel nu oproepen? Wat doet dat met je?

Deze vragen helpen je om te achterhalen waar je van nature goed in bent en waar je het meest naar verlangt. Als je een gevoel kunt oproepen dat bij zo’n situatie past, als je ogen gaan twinkelen, zit je in je flow. Dat is een fijn gevoel en je kunt de hele wereld aan! Bovendien is flow “besmettelijk” en zal het invloed hebben op je omgeving.

2. Belemmeringen aanpakken

De nadruk leggen op je verlangen, het aanboren van kwaliteiten en het gebruikmaken van wat al goed gaat is een goed begin. Maar een uitsluitend positieve insteek heeft echter ook beperkingen als geen aandacht wordt besteed aan de belemmeringen. Want door die belemmeringen kom je soms niet uit de verf. Daarom streven we niet alleen na dat je je kwaliteiten kent en inzet, maar ook dat je leert om zelf je interne belemmeringen aan te pakken. Die zitten namelijk vaak diep in jezelf verankerd. Bijvoorbeeld in de vorm van (soms onbewuste) overtuigingen zoals: “Dat kan ik toch niet” of “Ik moet het iedereen naar de zin maken”. Meestal lukt het je ook nog om je eigen overtuigingen en negatieve gedachten waar te maken en je zegt dan: “Zie je wel”. Dit is een essentieel obstakel bij elke vorm van ontwikkeling, iets dat je bij persoonlijk leiderschap gericht aan leert pakken.

Vraag jezelf eens af wat jouw belemmeringen zijn, jouw ingesleten patronen, overtuigingen. Waarom doe je wat je doet? Misschien heeft het te maken met de angst of schaamte, schuldgevoel, wantrouwen, onzekerheid of eenzaamheid.

Kijk eens naar jezelf en ontdek welke belemmeringen jij ervaart. Gebruik de volgende hulpvragen:

  • Wat staat het bereiken van mijn ideaal het meest in de weg?
  • Wat doet het met me als ik denkt dat (bijvoorbeeld iedereen me aardig moet vinden)
  • Waar ben ik bang voor?
  • Is het een reële angst?
  • Is het waar wat ik denk?

Wellicht kun je een aantal van je belemmeringen benoemen. En nu is het belangrijk dat je leert omgaan met de belemmeringen. Wees mild en vecht niet tegen je belemmeringen. Belemmeringen mogen er zijn. Ze horen bij je en zullen er altijd zijn. Maar ze hoeven niet bepalend te zijn voor jouw leven. Laat je leiden door je ideaal, je verlangen! En bedenk welke kwaliteiten van jezelf je daarbij inzet.

3. Neem de regie

Het leven wordt grotendeels bepaald door factoren die buiten je macht vallen. Maar ook door de keuzes die je zelf maakt. Op veel zaken kun je invloed uitoefenen door te kiezen hoe je gaat reageren en wie je wilt zijn. Om je eigen koers te varen, zul je ook sensitief moeten zijn voor je omgeving. Aanvoelen wat er speelt, rekening houden met het politieke krachtenveld binnen je organisatie en beslissingen nemen die gedragen worden door anderen. Dit betekent niet dat je anderen hun zin geeft maar dat je behalve oog hebt voor de verschillende behoeften, belangen, emoties en persoonlijkheden, ook kijkt naar de ingesleten patronen, omgangsvormen en de geschiedenis die je met elkaar deelt. Dit vraagt om een open, eerlijke en nieuwsgierige houding (OEN). Dus je niet uit het veld laten slaan door vermeende kritiek maar doorvragen naar opvattingen, behoeften en gevoelens voordat je gaat handelen of beslissingen neemt. Wees altijd bereid je mening te herzien of jezelf aan te passen.

 

Persoonlijk leiderschap gaat over de kunst om binnen de organisatie je eigenheid en potentieel in te zetten en tegelijk je beperkingen onder ogen te zien. Dan kom je het beste tot je recht en volledig tot bloei. Neem vanaf nu zelf de regie in handen!

Ik ben Marion Muller van VISA Vaart in Samenwerken. In mijn intensieve coaching daag ik je uit tot zelfreflectie, interactie en regie nemen over je eigen gevoel en handelen.

 

Bekijk mijn coachingsaanbod

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

logo area

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.