Van alle succesfactoren in de bouw maakt focussen op de ‘zachte kant’ het grootste verschil:
- “Investeren in ‘zachte kant’ bouw cruciaal voor succes Resultaatgericht Samenwerken (RGS)”
- “Verbeteren samenwerking belangrijker dan verhogen kennisniveau medewerkers”
Dit kwam uit het onderzoek ‘Structureel succes – Op zoek naar meerwaarde in de bouw’ van ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd.
Soft skills
Uit het onderzoek blijkt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw de ‘harde kant’ van het vak – techniek, procesmanagement en project- en contractmanagement – weliswaar belangrijk vinden, maar dat een focus op de ‘zachte kant’ ofwel de soft skills – de menselijke samenwerking – het grootste verschil gaat maken.
Samenwerken, zo doe je dat!
Elk project is een samenspel tussen mens, procesmanagement, techniek en projectmanagement. De mens maakt het verschil. Een goed team bestaat uit mensen die verschillend zijn, zodat er dynamiek ontstaat. Maar wie zijn de mensen in het team en zijn ze wel verschillend genoeg? Daarom is het belangrijk om elkaar, liefst voordat een RGS-traject begint, beter te leren kennen.
Als je met je ketensamenwerkingsteam aan de slag gaat, starten we met zelfinzicht én inzicht in de ander verkrijgen. Verschillen tussen mensen kunnen leiden tot irritaties, maar dat buigen we om naar inspiratie. Er is aandacht voor het creëren van vertrouwen, om kunnen gaan met conflicten, efficiënt gezamenlijke beslissingen nemen, communiceren en elkaar aanspreken. Dwars door de keten, op alle niveaus. Dit legt de basis voor een succesvolle uitvoering in het traject.
Wat merk je van deze ontwikkeling van de soft skills in de dagelijkse praktijk?
- Er ontstaat een fundament voor vertrouwen en duurzame samenwerking;
- Opdrachtgeverschap en opdrachtnemerschap vervaagt;
- Efficiënte probleemoplossing en besluitvorming;
- Concrete handvatten om elkaar te begrijpen, met elkaar te communiceren en samen te werken;
- Je waardeert en benut elkaars kwaliteiten, vaardigheden en ervaringen;
- Je praat met elkaar (in plaats van over elkaar)
- Energie en motivatie voor medewerkers, team en organisatie;
- Je kijkt uit naar vergaderingen en andere gelegenheden om als groep te kunnen optreden;
- Samenwerken wordt leuk!
Ketenregisseur soft skills
Als ‘ketenregisseur’ volg ik alle samenwerkingspartners en kijk ik hoe men acteert in de processen. Indien nodig stel ik interventies voor. Bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek, intervisie of een gerichte training. Samenwerkingspartners in de spiegel laten kijken en aandacht geven aan de zachtere competenties. Dit zijn aspecten die echt lastig zijn maar het meest bijdragen aan het ontstaan van structureel succes bij samenwerken.
Marion Muller
Bronnen:
- duurzaamgebouwd.nl
- Onderzoeksrapport ‘Structureel succes – Op zoek naar meerwaarde in de bouw’ door ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd