Skip to main content
Tip voor een positieve mindset

Dit is dé manier om je beter te gaan voelen. Juist nu!

De Coronotijd… hoe lang nog? Alles is nu anders en wordt het ooit weer ‘normaal’? Merk jij dat je wat somberder bent dan anders? Heb je het idee dat je leven ‘on hold’ staat en mis je energie? Hou dan eens een tijdje een ‘dankbaarheidsdagboek’ bij. Dat klinkt zwaar, maar het is kinderlijk eenvoudig. Gewoon doen!

Dankbaarheidsdagboek

Het bijhouden van een ‘dankbaarheidsdagboek’ is een effectieve en eenvoudige techniek om je beter te voelen. Door elke avond 2 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent of waar je vandaag blij van werd, kun je de manier waarop je denkt positief beïnvloeden. Je hersenen worden getraind om negatieve gedachten naar de achtergrond te verplaatsen en te vervangen door positieve gedachten. Als je jezelf steeds herinnert aan de mooie dingen in je leven, weerhoudt dit je verstand om steeds terug te komen op wat misgaat.

Toename van je geluk

Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat het je gezondheid beschermt. In één van de onderzoeken wordt zelfs gesuggereerd dat gevoelens van dankbaarheid tot psychologische veranderingen in het lichaam leiden. Je immuunsysteem krijgt een boost en de kans op ziekte wordt kleiner. Het aannemen van een dankbare mindset laat je natuurlijke geluk met 25% toenemen. Daarnaast geeft het verlichting van symptomen bij diverse ziekteverschijnselen, ga je meer bewegen en verbetert het de slaapkwaliteit. Onderzoekers constateerden dat mensen die voor zij gaan slapen even stilstaan bij waar ze dankbaar voor zijn in het leven, sneller in slaap vielen en opgewekter wakker worden dan mensen die slechts in het algemeen stil stonden bij hun dag.
Er gebeurt iets als we onze gevoelens op papier zetten. Onze hersenen veranderen. Recent hersenonderzoek suggereert de mogelijkheid van door dankbaarheid gedreven veranderingen in de hersenen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring.

Goedbedoelde adviezen

Wanneer je geconfronteerd wordt met grote uitdagingen (bijvoorbeeld ziekte, relatie- of geldproblemen), kan het moeilijk zijn om je dankbaar te voelen. Goedbedoelde adviezen om positief te denken werken vaak alleen maar averechts. Maar toch kan het zoeken naar dingen om dankbaar voor te zijn vruchten afwerpen. Hersenen reageren van nature, automatisch meer op wat slecht is gegaan omdat – in de evolutie – het opmerken van negatieve belevenissen ons kan beschermen tegen gevaar. Dus, hou vol en blijf proberen!

Tips

  • Maak tijd om te genieten (ook van kleine dingen)
  • Verwoord dankbaarheid (opschrijven of uitspreken)
  • Als het niet dagelijks lukt, schrijf dan wekelijks (bijvoorbeeld zondagavond als begin van de week)
  • Vertel elkaar voordat je gaat slapen drie dingen waarvoor jullie elkaar dankbaar zijn (hoe klein ook; denk bijvoorbeeld aan het feit dat hij je belde na die belangrijke bespreking)

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

logo area
Logo alwel

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.