Skip to main content
de gave van de gans

Gung Ho – de principes van samenwerken

Het is alweer jaren geleden dat ik het boek “Gung Ho” las. Destijds was ik directeur van een adviesorganisatie. Ik was, samen met mijn partner, mijn ouders opgevolgd en was als mede-directeur verantwoordelijk voor onder andere het personeelsbeleid.

“Meer uit mensen halen”, werd mijn motto. Maar waar begin je dan?

Drie principes

Het verhaal dat in het managementboek van Kenneth Blanchard en Sheldon Bowles wordt verteld, gaat over drie principes die elke manager kan invoeren. En ze gelden ook vandaag de dag nog! Persoonlijke betrokkenheid van medewerkers is in elk bedrijf onbetaalbaar. Maar hoe krijg je je mensen zo gemotiveerd en enthousiast dat ze zich volledig inzetten voor het succes van hun organisatie?

In het boek wordt het verhaal verteld van Peggy Sinclair die als beloning voor haar goede werk op het hoofdkantoor, de directeursfunctie van een fabriek aangeboden heeft gekregen. Andy Longclaw is afdelingshoofd van de afdeling productafwerking van dezelfde fabriek. De fabriek waar Peggy directeur van is geworden draait heel slecht, behalve de afdeling van Andy LongClaw. Dan vertelt Andy zijn geheim aan haar: het toepassen van de principes van ‘Gung Ho’ (Chinees voor samenwerken) bestaande uit ‘de drijfveer van de eekhoorn’, ‘de werkwijze van de bever’ en ‘de gave van de gans’.

De drijfveer van de eekhoorn

Om de winter door te komen, zijn eekhoorns erg gemotiveerd om eten te verzamelen. Hun werk is dus de moeite waard. Wat we hieruit kunnen leren is dat onze medewerkers moeten laten zien dat ze met hun werk andere mensen helpen, dat hun werk dus een doel dient.

De werkwijze van de bever

Als de beverdam door welke reden dat ook beschadigt, bepaalt iedere bever zelf hoe hij het nest verstevigt, dus hoe hij zijn doel behaalt. Geef je medewerkers dus de ruimte voor het zelf invullen van hun werk, maar baken de grenzen wel goed af en geef ze werk op hun niveau.

De gave van de gans

Als derde principe wordt het verhaal van de gans verteld. Als ganzen in formatie vliegen, hoor je ze constant ‘gakken’. Ze moedigen elkaar aan en geven elkaar complimenten. Dat moeten we op de werkvloer ook meer doen. Moedig je medewerkers aan en geef elkaar complimenten over de voortgang.

Door het consequent toepassen van deze drie principes lukt het Peggy en Andy om de medewerkers succesvol te laten samenwerken en zo de fabriek te redden.

Vaart in samenwerken

Dit verhaal met de eenvoudige doch doeltreffende managementprincipes inspireerde mij als leidinggevende om aan de slag te gaan met mijn medewerkers. Het was goed om met elkaar na te denken en te sparren over de doelen, het krijgen en nemen van verantwoordelijkheid en het elkaar enthousiasmeren. Het was leuk om te zien dat zelfs de meest sceptische medewerkers er lol in kregen.

Nu , vele jaren later, weet ik dat er naast deze principes nog meer nodig is om samenwerken te ontwikkelen. Samenwerken is opgebouwd uit bouwstenen (de harde kant) die het succes bepalen, maar niet zonder dat er daarnaast gewerkt wordt aan de zachte kant; het cement!

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.