Snelle beslissingen
Een voorbeeld: het team moet een belangrijke beslissing nemen over de toekomst van een complex. Het team verzamelt feiten en kijkt hoe de situatie nu precies is. Vragen als “Wat is al gedaan en door wie?” en “Op welke ervaringen kunnen we bouwen?” worden beantwoord. Vervolgens kijkt de groep naar de invloed die het resultaat zal hebben op de bewoners en op de mensen van de eigen afdelingen. “Hoe zullen de verschillende partijen reageren?” En tot slot: “Wie van onze corporatie committeert zich om de oplossing uit te voeren?” Knopen worden doorgehakt en iedereen voelt zich goed.
Gevaren te lijf
Toch is deze groep niet in balans. Geld wordt te gemakkelijk uitgegeven, voor- en nadelen worden niet goed onderzocht. De groep slaat belangrijke stappen over. Hoe kom je daar nu achter? Om te beginnen is zelfinzicht van ieder teamlid belangrijk. Dat kan bijvoorbeeld door te onderzoeken welke voorkeuren iedereen heeft als het om informatievoorziening en beslissingen nemen gaat. Als je die voorkeuren van iedereen weet, kun je de groepsdynamiek meten. Die dynamiek ontstaat als er grote individuele verschillen tussen de groepsleden bestaan. Door bewustwording en begrip kunnen die in plaats van irritatie tot inspiratie leiden.
Van irritatie naar inspiratie
In bovengenoemd voorbeeld missen we de inbreng van mensen die graag in mogelijkheden denken. “Welke mogelijkheden zouden we hebben als er geen beperkingen waren?” Mensen die in één oogopslag een stip op de horizon kunnen zetten. Mensen van de grote lijnen en de dwarsverbanden. Ook blijkt dat in bovengenoemd beslissingsproces mensen worden gemist die graag objectief en van een afstand de situatie willen beoordelen. Op basis van harde en logische criteria.
Staar je niet blind op alleen de goede harmonie in het team. Durf op zoek te gaan naar de verschillen, de irritaties desnoods. Die zorgen voor dynamiek en uiteindelijk voor goede beoordelingen en weloverwogen beslissingen.