Skip to main content
coachend leidinggeven

Coachend leidinggeven, hoe doe jij dat?

Je hoort de laatste tijd steeds meer dat organisaties verwachten dat hun managers coachend leiderschap laten zien. Wat is coachend leidinggeven en hoe doe je dat?

 

1. Leer elkaar kennen

Leer je medewerkers kennen. Probeer te ontdekken waar ze blij van worden en wat ze juist vervelend vinden. Waar krijgen ze energie van en wat kost ze energie. Welke ambities en wensen hebben ze? Waar liggen hun kansen om zich verder te verbeteren? Tegen welke uitdagingen lopen ze aan? Bespreek dit niet alleen tijdens formele overleggen maar loop regelmatig even bij je medewerkers langs voor een informeel praatje. Stem je communicatiestijl af op die van je medewerker. Dit zorgt ervoor dat je medewerkers zich gezien en gehoord voelen. Daarmee creëer je ook een fijne werksfeer en een veilig klimaat.

 

2. Refereer aan organisatiedoelen en persoonlijke doelen

Maak duidelijk wat de organisatiedoelen en verwachtingen zijn. Hoe sluiten die aan bij de persoonlijke doelen en verwachtingen van je medewerker? Geef je medewerkers de ruimte om zichzelf te ontwikkelen en verbeteren, zodat ze deze verwachtingen kunnen waarmaken. Door dit duidelijk te maken aan je medewerkers, wordt het werk voor hen leuker en interessanter. Ook is het goed om de behaalde resultaten te bespreken en analyseren. Wat ging er de afgelopen periode goed en wat kan beter? Als je medewerkers weten wat er speelt, kunnen zij meedenken.

 

3. Stimuleer het leerproces van je medewerkers

Geef je medewerkers tijd om te leren. Het zal niet allemaal in een keer helemaal goed gaan, maar van fouten maken leer je ook. Laat ze daarom los en geef ze vertrouwen. Vertrouw in de kwaliteiten en talenten van je medewerkers. Maar houd ze wel in de gaten. Probeer ze te helpen en ondersteunen en geef opbouwende feedback. Laat ze zelfstandig hun werk doen, hun verantwoordelijkheid nemen en zelf ideeën en oplossingen aandragen. Stel de juiste vragen, luister goed en steun ze. Geef duidelijk aan dat je zelf ook openstaat voor hun mening en feedback.

 

Verschillende stijlen

Realiseer je ook dat er verschillende stijlen van coachend leidinggeven zijn. Je kunt bijvoorbeeld oplossingsgericht, resultaatgericht, ontwikkelingsgericht of motiverend coachen. Om je medewerkers op de beste manier te kunnen ondersteunen en succesvolle resultaten te behalen, is het belangrijk dat je de juiste stijl hanteert. Een stijl die bij jou en je medewerkers past. Op een authentieke manier stuur je je mensen aan en stimuleer je hun zelfstandigheid, je kijkt mee en ondersteunt ze. Je geeft ze ruimte om hun kwaliteiten en talenten verder te ontwikkelen en te verbeteren. Daarmee haal je het beste uit je team en behaal je succesvolle resultaten.

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Logo alwel

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.