Skip to main content

Jobcrafting: maak van je huidige baan je droombaan!

Als je een baan hebt, wil je die meestal graag houden. Zeker nu. Maar wat als de veiligheid prettig voelt, maar de functie niet (meer) zo leuk is? Behalve uitkijken naar een andere baan is er ook een andere oplossing: jobcrafting.

Misschien is je bedrijf veranderd, bijvoorbeeld door een reorganisatie of een nieuwe leidinggevende. Het kan goed zijn dat je baan door het intensief thuiswerken niet meer zo goed bevalt. Er zijn misschien bepaalde werkzaamheden bijgekomen of juist afgevallen. Na een lange tijd thuiswerken ben je waarschijnlijk ook gaan nadenken. Met hoeveel zin doe jij je werk? Zeker nu je je collega´s veel minder ziet, komt het vooral op de inhoud van je werk aan. Vind jij in jouw huidige baan alles wat je nodig hebt? Krijg je voldoende energie uit je werk? Bij ontevredenheid met je huidige baan ben je misschien geneigd om van baan te veranderen. Dat hoeft echter niet de oplossing te zijn. Kleine aanpassingen kunnen er al voor zorgen dat het werk beter aansluit bij wat je zelf wilt.

Nu is een mooi moment om zélf de leiding in het vormgeven van je baan te nemen. Jobcrafting noemen we dat.

Wat is jobcrafting?

Met jobcrafting wordt als het ware jouw baan om jou heen gebouwd. Het vertrekpunt voor je werkzaamheden is niet meer je functiebeschrijving maar ben jij zelf. Dit ‘kneden van werk’ (en niet van de mensen), is een continu proces waarbij jij met nog meer plezier gaat werken en dus beter presteert.

Trechteren naar je eigen Droombaanprofiel

Daarbij hoort een praktische methode van zelfonderzoek. Deze bestaat uit het invullen en bespreken van diverse opdrachten. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen persoonlijkheid, in wat je motiveert en in de vaardigheden die je in je werk wilt gebruiken. Alle informatie die rondspookt in je hoofd wordt in een trechter gegooid en gekaderd. Je gaat inzien welke richting je in kunt gaan en welke kwaliteiten je daarvoor hebt en in kunt zetten. Daardoor ben je in staat gefundeerde baan- en carrièrekeuzes te maken. Vol energie ga je werken aan je droombaan!

Jij blij, de baas blij

Na het doorlopen van dit traject met gesprekken, reflecteren, opdrachten voor thuis en het inzetten van diverse methodieken weet je concreet te benoemen wat er moet gebeuren om weer fluitend aan de slag te gaan. Je hebt de ‘ingrediënten’ bepaald van jouw ‘droombaan’. Met het inzicht in je talenten weet je ook hoe je die in kunt zetten en de handvatten die je krijgt zijn praktisch. Je weet wat je wilt en dat straal je uit.

Betrek je leidinggevende en collega’s er zo snel mogelijk bij. Geef aan wat er speelt en wat de oplossing is. Jobcrafting kun je namelijk niet alleen. En goed om je te realiseren: werkgevers hebben er voordeel van als medewerkers goed in hun vel zitten en willen meestal meebewegen.

 

Wil je meteen aan de slag? We kunnen snel schakelen! In zes weken tijd kun je je droombaanprofiel klaar hebben. Bel of mail me nu om de mogelijkheden te bespreken: m.muller@vaartinsamenwerken of 06 22 51 85 51.

 

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn coaching

logo area

Wil jij ook weten wat Marion te vertellen heeft?

Vul hieronder je gegevens in en ontvang gratis nieuwe updates