Skip to main content

Jobcrafting: Verander van baan door op je plek te blijven

Als je het naar je zin hebt bij je werkgever kun je er veel last van hebben als je het in je huidige functie niet meer zo naar je zin hebt. Behalve uitkijken naar een andere baan is er ook een andere oplossing: jobcrafting.

Na jaren werken in je huidige functie of als je functie door omstandigheden is veranderd, ben je toe aan iets anders. Maar dat hoeft niet persé bij een andere werkgever te zijn. Zelfs kleine aanpassingen aan je huidige functie kunnen er al voor zorgen dat het werk beter aansluit bij wat je zelf wilt.

Nu is een mooi moment om zélf de regie in het vormgeven van je baan te nemen. Jobcrafting noemen we dat.

Wat is jobcrafting?

Met jobcrafting wordt als het ware jouw baan om jou heen gebouwd. Het vertrekpunt voor je werkzaamheden is niet meer je functiebeschrijving maar ben jij zelf. Dit ‘kneden van werk’ (en niet van de mensen), is een continu proces waarbij jij met nog meer plezier gaat werken en dus beter presteert.

Trechteren naar je eigen Droombaanprofiel

Daarbij hoort een praktische methode van zelfonderzoek. Deze bestaat uit het invullen en bespreken van diverse opdrachten. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen persoonlijkheid, in wat je motiveert en in de vaardigheden die je in je werk wilt gebruiken. Alle informatie die rondspookt in je hoofd wordt in een trechter gegooid en gekaderd. Je gaat inzien welke richting je in kunt gaan en welke kwaliteiten je daarvoor hebt en in kunt zetten. Daardoor ben je in staat gefundeerde baan- en carrièrekeuzes te maken. Vol energie ga je werken aan je droombaan!

Jij blij, de baas blij

Na het doorlopen van dit traject met gesprekken, reflecteren, opdrachten voor thuis en het inzetten van diverse methodieken weet je concreet te benoemen wat er moet gebeuren om weer fluitend aan de slag te gaan. Je hebt de ‘ingrediënten’ bepaald van jouw ‘droombaan’. Met het inzicht in je talenten weet je ook hoe je die in kunt zetten en de handvatten die je krijgt zijn praktisch. Je weet wat je wilt en dat straal je uit.

Betrek je leidinggevende en collega’s er zo snel mogelijk bij. Geef aan wat er speelt en wat de oplossing is. Jobcrafting kun je namelijk niet alleen. En goed om je te realiseren: werkgevers hebben er voordeel van als medewerkers goed in hun vel zitten en willen meestal meebewegen.

 

Wil je meteen aan de slag? We kunnen snel schakelen! In zes weken tijd kun je je droombaanprofiel klaar hebben. Bel of mail me nu om de mogelijkheden te bespreken: m.muller@vaartinsamenwerken of 06 22 51 85 51.

 

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.