Skip to main content
Nooit te oud

Nooit te oud

Maak van je leeftijd je kracht

Je hebt al best veel sollicitatiebrieven verstuurd. Keer op keer krijg je een afwijzing omdat “je niet in het profiel past” of omdat je “overgekwalificeerd bent”. Herkenbaar? Misschien vinden ze je te oud en geven ze de voorkeur aan een jonger iemand. Maar dat zullen ze nooit hardop zeggen.  Als je het vermoedt, kun je daar boos om worden, maar je kunt de potentiële werkgever in je volgende brief ook helpen de voordelen te zien van een “oudere” werknemer. Bovendien ben jij een hele bijzondere 50-plusser toch?

SCHRIJF DIT IN JE BRIEF

In je volgende brief ga je letterlijk argumenten noemen om jou als 50-plusser aan te nemen.

Bijvoorbeeld met:

 • “Ik vind mezelf nu een betere werknemer dan twintig jaar geleden, toen ik nog zo’n springerige dertiger was. Ik ben nog steeds resultaatgericht maar inmiddels ook veel meer mens- en procesgericht. Vroeger kreeg ik mensen niet goed mee omdat ik persé wilde dat ze het op mijn manier deden. Nu hou ik veel meer rekening met anderen en geef ik mensen de ruimte het op hun manier te doen.”
 • “Als meer ervaren en oudere werknemer vind ik het juist leuk om deel uit te maken van een dynamisch team en eventueel jongere collega’s te adviseren en op te leiden.”
 • “Deze functie kan mijns inziens prima worden ingevuld door iemand die al wat langer mee loopt. Mijn nieuwsgierigheid voor diverse softwaresystemen, ervaring hiermee en mijn bereidheid om mezelf verder te ontwikkelen helpen daarbij.”
 • “Als [noem de functie] begeef ik me in een drukke, dynamische omgeving, waar juist ik de rust moet zien te bewaren. Door werkervaring en levenservaring kan ik goed tegen hectiek en hou daarbij het hoofd koel.”
 • “Ik vind het belangrijk om respectvol met medewerkers en klanten om te gaan. Werken met privacygevoelige gegevens kunt u dan ook prima aan mij toe vertrouwen.”

Als je daarbij ook aan kunt tonen dat jij beschikt over actuele vakkennis en nog steeds bereid bent om te investeren in opleiding en ontwikkeling, neem je ze alle wind uit de zeilen!

NOG MEER ARGUMENTEN OM TE KIEZEN VOOR EEN 50-PLUSSER

Ouder personeel kan van grote waarde zijn voor een werkgever. Wat zijn goede argumenten om te kiezen voor de 50-plusser? 

 1. Veel kennis en ervaring

Jij als 50-plusser beschikt over een schat aan kennis en ervaring, gecombineerd met een groot netwerk. Hierdoor kun je vaak snel en zelfstandig aan de slag in je nieuwe functie. 

 1. Loyaal

Jij als oudere werknemer bent geen jobhopper, terwijl jongeren dat wel vaak zijn. Je bent loyaler en daardoor minder snel geneigd om van baan te wisselen. Daardoor hoeft de werkgever niet steeds op zoek naar een nieuwe werknemer. Ook klanten vinden een vaste kracht en bekend gezicht prettiger. 

 1. Goede werk-privébalans

Je hebt over het algemeen een goede balans tussen werk en privé. Je hebt een rustiger privéleven, omdat er meestal geen sprake meer is van schoolgaande kinderen. Bij de meesten zijn de kinderen het huis uit. 

 1. Minder ziek

In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, zijn oudere werknemers minder vaak ziek dan jongeren. De kans dat jij uit zal vallen is daarom veel kleiner. 

 1. Flinke bonus

Wanneer een werkgever een uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder in dienst neemt, komt hij in aanmerking voor een flinke bonus van de overheid. Deze mobiliteitsbonus is een korting op de premies die hij betaalt aan de Belastingdienst. De totale korting kan oplopen tot wel 7000 euro per jaar. Hiervan profiteert de werkgever maximaal drie jaar lang.

WIST JE DAT

Werkgevers associëren werknemers die jonger zijn dan 35 jaar met:

 • Flexibiliteit
 • Opleidingsbereidheid
 • Vaardigheid met nieuwe technologieën
 • Fysieke belastbaarheid

Ze associëren jongere werknemers minder met:

 • Betrokkenheid
 • Betrouwbaarheid
 • Nauwkeurigheid
 • Sociale vaardigheid
 • Klantgerichtheid

Voor oudere werknemers is dat precies andersom. Maak daar gebruik van en noem deze kwaliteiten in je brief.

Ik wens je een fijne nieuwe baan!

 

Marion

 

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.