Skip to main content

Oefening voor meer zelfvertrouwen

BELEMMERINGEN LOSLATEN

Negatieve gedachten over onszelf kunnen blokkades worden. Ze staan in de weg van je succes. Bijvoorbeeld: “Het gaat me toch niet lukken” of “Die baan gaat weer aan mijn neus voorbij” of “ik word niet gewaardeerd”. Deze gedachten over jezelf noemen we belemmerende gedachten. Wat kun je tegen je belemmerende gedachten doen? Hieronder een paar oefeningen:

 

MAAK JE GEDACHTEN ZWAARDER

Concentreer je, in de ik-vorm, op een negatieve gedachte waar je vanaf wilt. Bijvoorbeeld: “ik zit niet lekker in mijn vel”, of “ik word niet gezien.” Ga op de gedachte in, zak er helemaal in weg en geloof het zoveel als je kunt. Je zult merken dat de gedachte en het (nare) gevoel dat je ervan krijgt, toeneemt. Maar je bent niet je gedachten!

 

GEBRUIK: “IK DENK DAT…”

Gebruik dezelfde belemmerende overtuiging nogmaals, maar nu in de vorm: “ik denk dat…”. Bijvoorbeeld Ik denk dat ik zenuwachtig ben”, of “Ik denk dat ik het niet kan”.  Laat je helemaal in de gedachte wegzakken, spreek de zin in gedachten of hardop uit en geloof het zoveel je maar kunt. Leg daarbij de nadruk op “ik dénk dat… “. Je zult merken dat er in je denken ruimte ontstaat over de belemmering. “Eigenlijk ben ik helemaal niet zo zenuwachtig”, of, “ik kan het wel.”

 

REFRAMING

Het is niet een gebeurtenis die bepaalt wat we voelen, maar wat we erbij dénken, de betekenis die we aan de gebeurtenis geven. Hoe we tegen gebeurtenissen aankijken vormt ons referentiekader, ofwel frame. Het aanpassen van dit referentiekader, heet reframen. Hierbij gaan we op zoek naar overtuigingen die helpen bij het realiseren van doelen. Door de volgende reframe-techniek in te zetten, neemt je zelfvertrouwen toe:

 • Ga rechtop in een stoel zitten en duw je rug tegen de rugleuning
 • Plaats beide voeten op heupbreedte op de grond
 • Adem rustig in en uit, vertraag je ademhaling zolang dat prettig voelt
 • Ontspan en voel hoe de stoel je lichaam draagt
 • Laat je ogen twinkelen; glimlach in gedachten
 • Neem een positieve overtuiging in gedachten (reframe). Denk bijvoorbeeld eens aan jouw kwaliteiten. Welke helpen je bij deze belemmerende gedachten?

 

VISUALISEREN; STEL HET JE VOOR

Visualiseren is een manier om veranderingen in je denken door te voeren en om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen. Probeer je succes te beleven, zie jezelf je doel realiseren. Topsporters maken er vaak gebruik van. Ze zien zichzelf de acties maken die ze nodig hebben om te winnen. Wist je dat de hersenen het verschil niet zien tussen een in gedachten uitgevoerde oefening of een werkelijke actie? Verbeeld je heel sterk dat je ontspannen en zelfverzekerd in gesprek bent voor die baan. Zie het enthousiasme van je gesprekspartners dat ze jou hebben gevonden. Zie jezelf aangenomen worden. Voel het gevoel wat daarbij past. Het helpt! Doe de volgende visualisatie oefening:

 • Ga zitten en adem rustig in en uit, vertraag je ademhaling zolang dat prettig voelt
 • Voel de in- en de uitademing, voel de adem door je lichaam stromen en via je handen, benen, voeten en billen het lichaam weer verlaten
 • Doe dit een paar minuten
 • Zie jezelf als je het doel hebt gerealiseerd
 • Voel wat je voelt als je het doel hebt gerealiseerd

Herhaal de oefening zo vaak als je wilt.

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.