Skip to main content
elkaar aanvullen

Persoonlijke coaching én teamcoaching versterken elkaar

Tijdens de coachtrajecten van individuele medewerkers, loop ik er vaak tegenaan dat je iemands effectiviteit vaak niet los kunt zien van het teamverband waarin men werkt. Als je je realiseert dat teams de bouwstenen zijn die een organisatie bijeenhouden, weet je dat het zelfs voor de beste teams goed is om hun performance regelmatig onder de loep te nemen. Vooral in tijden van verandering!

De kracht van de teamleden

Teamcoaching maakt – in tegenstelling tot individuele coaching – de bewuste en onbewuste processen in een heel team zichtbaar. De teamleden leren welke invloed hun persoonlijkheid en gedrag hebben op elkaar én op het proces.

Centrale vragen

Bij teamcoaching kunnen de volgende vragen centraal staan:

  • Hoe krijgen we duidelijke, open en eerlijke communicatie in ons team?
  • Hoe zorgen we dat we mét elkaar praten in plaats van over elkaar?
  • Hoe creëren we een positieve, veilige sfeer in het team?
  • Hoe halen we het beste uit onze verschillende persoonlijkheden en talenten?
  • Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid neemt?
  • Hoe nemen we op efficiënte manier beslissingen?
  • Hoe gaan we om met conflicten?

Te leuke teams

Teamcoaching is ook zinvol als het team (te) leuk is. Vaak is dat zo als men ‘dezelfde taal spreekt’. Dit betekent dat er te weinig verschillen in een team zijn, waardoor met het wel met elkaar eens is, maar zaken vaak niet vanuit verschillende invalshoeken worden beoordeeld.

Een voorbeeld

Een team moet een belangrijke beslissing nemen over de toekomst van een product. Feiten worden verzameld en teamleden kijken naar hoe de situatie nu precies is. ‘Wat is al gedaan en door wie?’ ‘Op welke ervaringen kunnen we bouwen?’ Vervolgens kijkt de groep naar de invloed die het resultaat zal hebben op de klanten en op de mensen van de eigen afdelingen. ‘Hoe zullen de verschillende partijen reageren?’ En tot slot: ‘Wie van onze organisatie committeert zich om de oplossing uit te voeren.’ Knopen worden doorgehakt en iedereen voelt zich goed.

Dit ziet er goed uit toch? Het team in het hierboven genoemde voorbeeld lijkt succesvol, maar is toch niet in balans. Geld wordt te gemakkelijk uitgegeven, voor- en nadelen worden niet goed onderzocht. Er worden dus belangrijke stappen overgeslagen. We missen de inbreng van mensen die graag in mogelijkheden denken. ‘Welke mogelijkheden zouden we hebben als er geen beperkingen waren?’ Mensen die in één oogopslag een stip op de horizon kunnen zetten. Mensen van de grote lijnen en de dwarsverbanden. Ook blijkt dat in bovengenoemd beslissingsproces mensen worden gemist die graag objectief en van een afstand de situatie willen beoordelen. Op basis van harde en logische criteria.

Op zoek naar verschillen

Met teamcoaching ga je dit soort processen doorzien en het zorgt ervoor dat je je niet blind staart op alleen de goede harmonie in het team. Men durft op zoek te gaan naar de verschillen, de irritaties desnoods. Die zorgen voor dynamiek en uiteindelijk voor goede beoordelingen en weloverwogen beslissingen.

MBTI als instrument voor teamkracht

Om teamdynamiek en teamkracht te vergroten zet ik vaak MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) in. Dit instrument biedt een uniek inzicht in wat mensen beweegt. Je bent snel in staat een teamanalyse te maken en strategieën te vormen voor het vergroten van teamprestaties. En het mooiste is: er ontstaat een gebruiksaanwijzing voor elkaar!

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Logo Jumbo
logo area

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.