Skip to main content

Stress voordat je er even tussenuit gaat? Met deze tips voorkom je het!

Door de Coronatijd kijk je waarschijnlijk nog meer dan ooit uit naar je vakantie. Een tijd om eindelijk weer even thuis weg te zijn, te ontspannen en weer op te laden. Maar vakantie levert helaas ook vaak stress op omdat je het op je werk nog zo druk hebt. Wat kun je doen? Vijf tips:

Tip 1. Ruim je werkplek op

Archiveer je mailbox en gooi afgehandelde mail weg. Heb jij nog van die bakjes op je bureau staan? Ga er eens doorheen en gooi weg wat weg kan en laat een opgeruimd bureau achter. Doe dit ook met je lades. Zo begin je straks na je vakantie niet alleen met een fris en leeg hoofd, maar ook met een leeg bureau en je ervaart minder werkstress.

Tip 2. Maak een overzicht

Wat moet je allemaal nog doen voor je op vakantie gaat? Ben je het overzicht even kwijt? Maak een overzicht van alle werkzaamheden die je nog wilt doen. Kijk vervolgens naar de werkzaamheden en bedenk welke écht op korte termijn moeten gebeuren. De rest plan je in na je vakantie.

Tip 3. Plan in je agenda een dag eerder en later

Welke periode ben je weg? Plan de dag ervoor dan al als ‘afwezig’. Zeg tegen je collega’s en contactpersonen dat je al een dag eerder weg bent.

Doe dit ook met de eerste werkdag na de vakantie, zodat je niet meteen de hele dag gemaild en gebeld wordt. Handel dan eerst je mailberichten af en pak de dingen op die je voor je vakantie hebt gepland.

Tip 4. Check je mailbox en voicemail op gezette tijden

Je wilt misschien niet helemaal onbereikbaar zijn. Maar waak ervoor dat je elke dag je mail of voicemail checkt. Zet je “out of office reply” aan, zodat mensen weten dat je tijdelijk niet op mailberichten reageert. Spreek met jezelf af wanneer en hoe vaak je je mail ‘mag’ checken.

Tip 5. Plan geen afspraken direct na je vakantie

Hou je agenda je eerste week na je vakantie lekker leeg en plan geen (of weinig) afspraken. Je kunt dan op je gemak weer aan de slag met je werkplanning.

 

Ik ben er al mee begonnen. Jij ook? Alleen tip 5 is me niet gelukt, hopelijk zie ik je dan! Ik wens je een hele fijne en ontspannen vakantie. En na de vakantie veel werkplezier!

 

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

logo de bolderik

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.