Skip to main content
telefonisch solliciteren

Tegenwoordig worden sollicatiegesprekken zelfs telefonisch gevoerd. Hoe bereid je je voor?

Je telefonische sollicitatie voorbereiden

Bereid je hetzelfde voor als voor een face-to-face gesprek. Hieronder punten waar je op kunt letten:

 • Bevestig met de recruiter hoe lang het interview zal duren en plan je agenda minstens 1 uur voor en na het gesprek vrij.
 • Lees je in over het bedrijf, de persoon waarmee je de telefonische afspraak hebt en over de functie zelf.
 • Maak een zo concreet mogelijke voorstelling van wat jij, met jouw vaardigheden en ervaring, in deze rol kunt betekenen voor het bedrijf.
 • Oefen vragen die je kunt verwachten en bereid vragen voor die je zelf kunt stellen. Je kunt daarmee checken of je de zaken die je in je Droombaanprofiel hebt opgeschreven, bij dit bedrijf/in deze functie aanwezig zijn.
 • Werk voorafgaand aan het gesprek aan je mondelinge communicatievaardigheden; de interviewer kan je lichaamstaal niet lezen. Ze hebben alleen je stem om op te focussen, dus eventuele stopwoordjes worden eerder opgemerkt.
 • Bepaal voor jezelf wat jouw doel is in dit gesprek. Wat wil je zéker over jezelf over de bühne brengen? Wat is bepalend of je de match vindt? Kun je vertellen waarom jij de ideale kandidaat bent? Wat heb jij (mogelijk) voor op de anderen?

De dag van het telefonisch sollicitatiegesprek

Vlak voor het gesprek begin je met de voorbereiding:

 • Warm je stem op. Vooral als het telefoongesprek vroeg in de ochtend is en je misschien een beetje hees klinkt. Doe een paar stemoefeningen en drink een glas water.
 • Kom in een positieve flow. Doe vóór het interview een ademhalingsoefening om eventuele zenuwen te kalmeren. En geef jezelf een peptalk. Denk bijvoorbeeld aan al jouw successen in je werk én privé tot nu toe.
 • Controleer of je een telefoonsignaal hebt en of je telefoon goed opgeladen is. Check of je de naam en het nummer van de gesprekspartner hebt.
 • Weet wie je belt en hoe laat. Wees 15 minuten van tevoren klaar voor de oproep en zorg voor een stille ruimte waar je kunt praten. Als je op je werk bent zorg dan voor een geschikte plaats en als je thuis bent zet je de tv en de radio uit en laat iedereen in huis weten dat ze je het volgende uur niet kunnen onderbreken. Vergeet niet om ook je andere mobieltje of huistelefoon stil of uit te zetten, zodat deze niet overgaat tijdens het gesprek.

Tijdens het gesprek

Zit klaar met al je spullen en een kop koffie of thee en een glas water. Neem de telefoon binnen twee tot drie keer overgaan op, glimlach en beantwoord op een professionele manier, bijvoorbeeld met: “Hallo, u spreekt met …”. Behoud deze professionele toon gedurende het hele gesprek.

 • Zorg dat je alle belangrijke informatie bij de hand hebt. Houd je motivatiebrief, cv, lijstjes van je belangrijkste vaardigheden en prestaties, plus eventuele informatie over het bedrijf bij de hand. Maar denk eraan deze notities niet letterlijk op te lezen, zorg ervoor dat je het papier niet te veel schuift of beweegt.
 • Zelfs als de interviewer jou niet kan zien, kan het goed zijn om tijdens het telefoongesprek op je lichaamstaal te letten. Dat kan namelijk heel veel uitmaken voor hoe je klinkt en overkomt. Rechtop zitten of staan wanneer je vragen beantwoordt, zal er aan bijdragen hoe je stem klinkt. Glimlach regelmatig. Het zorgt voor een positieve intonatie.
 • Let op je spreektempo. Het is mogelijk dat je sneller praat aan de telefoon omdat je nerveus bent. Als je merkt dat dit gebeurt, pauzeer dan even en haal diep adem. Het is ook raadzaam om op te staan en rond te lopen, dit kan je helpen je spraakpatronen te reguleren en je meer op uw gemak te voelen.
 • Laad je niet afleiden en blijf gefocust op het gesprek.
 • Sluit het gesprek af zoals je dat ook bij een face-to-face sollicitatiegesprek zou doen. Bedankt je gesprekspartner voor zijn of haar tijd en zeg dat je het leuk vond om meer over deze carrièrekans te weten te komen. Herhaal jouw interesse in de functie en bespreek de volgende stappen, als dit nog niet is gedaan.

Na afloop van het telefonisch sollicitatiegesprek

Indien je een recruitmentbureau als tussenpersoon hebt, bel dan je recruiter direct na het gesprek op om jouw feedback te geven. Stuur een bedank e-mail naar de interviewer, eventueel via je recruiter. Bevestig hierin nogmaals hoe geïnteresseerd je bent in deze functie.

Succes!

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.