Skip to main content

Terugblik op 10 jaar coaching

Van workshop naar bedrijf

Tien jaar geleden runde ik nog samen met mijn man een adviesbureau. We hadden het bedrijf in 2001 overgenomen van mijn ouders. Een adviesbureau dat bouwkundige en onderhoudskundige adviezen gaf en VISA Vaart in Samenwerken was destijds één van onze ‘producten’. Een vreemde eend in de bijt, maar toch. Het werd ingezet om, voordat een groot (renovatie)project startte, met de deelnemende mensen aan tafel te gaan en eerst aandacht te besteden aan de mens in de samenwerking. Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar de mens achter de professional en mijn drive om leiders en medewerkers te laten excelleren én met plezier te werken ontstond ook de vraag naar persoonlijke coaching. Dit paste niet in de product range van het adviesbureau en toen hebben we besloten om VISA Vaart in Samenwerken als zelfstandige organisatie op te zetten. Dat is nu dus 10 jaar geleden!

De mens maakt het verschil

Ik heb altijd de visie gehad dat processen en producten in een organisatie belangrijk zijn, maar dat het uiteindelijk altijd draait om de mensen. De méns achter de professional ontdekken, te laten groeien en daarbij vooral zichzelf te blijven, dat is mijn passie! Ik vertaal mijn eigen lessen en ervaringen naar de praktijk van leiders, medewerkers en teams. En ik heb veel gerichte opleidingen gedaan om de juiste verdieping te kunnen geven. Bij al mijn coaching help ik leiders en medewerkers in de spiegel te kijken, te reflecteren, doelen te stellen, gefocust te blijven en je doelen te behalen.

Inzet van methodieken

Een methodiek die ik graag inzet is MBTI® (Myers-Briggs Type Indicator). Omdat het een beproefde methode is waarmee je heel snel zelfinzicht krijgt en waarmee je praktisch aan de slag kunt. Wat mij betreft het begin van alle persoonlijke en teamontwikkeling.

Met de door mij gemaakte methode DroomBaanProfiel (DBP) heb ik heel concreet de loopbanen van mijn coachees kunnen ontwikkelen. Daarmee ontdekt men heel snel wat de noodzakelijke ‘ingrediënten’ zijn van een fijne baan. Het vervolg op dit DBP is een heel concreet actieplan maken om te komen waar je wilt of succesvol te solliciteren naar een andere baan.

Samenwerking in teams

Als ik nu terugkijk op waar VISA Vaart in Samenwerken oorspronkelijk begon: met workshops om ‘vaart in samenwerken’ te krijgen, zie ik enorme ontwikkelingen. Een eenmalige workshop kan nooit genoeg zijn om de samenwerking echt te verbeteren. Ik heb me inmiddels gespecialiseerd in het onderzoeken en ontwikkelen van de `zachte kant` van samenwerken bij organisaties. (Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingen in RGS-trajecten tussen woningcorporaties en onderhoudsbedrijven.) Samenwerken kan alleen als je werkt aan vertrouwen in de groep, verschillen (h)erkent, duidelijke afspraken maakt, elkaar leert aanspreken en werkt vanuit een gezamenlijk doel. Dit maak ik zo concreet mogelijk en er is veel aandacht voor de borging.

Leiders in hun kracht

Met leiderschapscoaching begon ik mijn persoonlijke coachingtrajecten. Ook hier helpen mijn eigen ervaring, ‘lessons learned’ en inmiddels ook diverse opleidingen op dit vlak. In mijn gesprekken sparren managers, directeuren of bestuurders aan de hand van situaties uit het werk over visie, strategie, operatie en medewerkers. Een leidinggevende staat vaak voor de vraag hoe hij of zij ‘authentiek’ kan zijn en hoe dit te combineren is met de verplichtingen en verantwoordelijkheden van de positie.

Kortom: 10 dynamische jaren waarin ik veel bereikt heb met mijn coachees. Ik ben heel trots op de stappen die ze gezet hebben in hun eigen ontwikkeling en hun veerkracht om zo nog beter hun werk kunnen doen!

 

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.