Skip to main content

Training en waan van de dag

“Ik vond het een hele leuke training, heb er veel van opgestoken en de dag is omgevlogen!” Dit was een van de reacties na de laatste training die ik gaf. Vol enthousiasme en goede voornemens en dan: terug in de waan van de dag. Hoe houden jouw medewerkers zich vast aan het geleerde en hoe wordt het toegepast in de praktijk?

Vasthouden en toepassen

Als je deze vijf tips toepast, ben je goed op weg:

1. Stel vooraf duidelijk vast wat het doel is van de training. Niet alleen doelen met betrekking tot de resultaten meteen na de training, maar de uiteindelijke resultaten die zichtbaar zijn in het werk.

Compleet leertraject

2. Ontwikkel een compleet leertraject. Een leertraject bestaat niet alleen uit trainingen, maar ook uit gesprekken over gewenste (gedrags)veranderingen, een goede evaluatie en opvolging van de training. Betrek hier eventueel ook andere leidinggevenden bij.

Koppeling praktijk

3. Doe zelf iets met de koppeling met de praktijk. Als leidinggevende of HRM-manager kun je:
• Met de trainer afstemmen dat je bepaalde cases wilt inbrengen.
• Bespreken wat de medewerker in de praktijk met de lesstof gaan doen.

Aanmoedigen

4. Ondersteun en motiveer je medewerker om in de praktijk te brengen wat hij geleerd heeft. Moedig je medewerker aan. Laat hem meedenken over de behaalde doelen, blijf in gesprek en check of hij misschien nog een extra steuntje in de rug nodig heeft met bijvoorbeeld coaching. Het is cruciaal dat de leidinggevende blijft motiveren het geleerde echt te gaan gebruiken.

Terugkomdag

5. Tot slot is naar mijn mening een ‘terugkomdag’ een must. Omdat het altijd loont om het geleerde nog eens op te frissen, met andere deelnemers ervaringen uit te wisselen, te praten over hoe het is gegaan en hoe men het geleerde in de praktijk heeft gebracht.

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Logo Jumbo

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.