Skip to main content

Waarom afstemmen echt helpt om verbinding aan te gaan

Afstemmen op de ander

Goede communicatie is afstemmen op de ander. Je houdt rekening met wat de ander prettig vindt. Als jouw communicatiestijl anders is dan de communicatiestijl van de ander, dan breng je deze meer in lijn met die van de ander. Afstemmen is overigens iets anders dan je conformeren. Je conformeert je aan anderen, bijvoorbeeld aan de groep om erbij te horen. Afstemmen doe je om een verbinding aan te gaan.

Waarom afstemmen werkt

Omdat je door af te stemmen laat zien dat je de behoeften van de ander erkent, dat je hem of haar waardeert en respecteert om wie hij of zij is, werkt het. De ander zal zich meer op zijn of haar gemak voelen bij je en beter op je reageren. Als je je communicatiestijl hebt afgestemd op de ander, écht naar de ander hebt geluisterd en ook zelf écht bent gehoord, kun je het met elkaar eens worden en een diepere relatie met de ander aangaan. Zo ontstaat verbinding.

Afstemmen: hoe doe je dat?

  • Stap 1: Zelfinzicht; inzicht in je eigen MBTI® voorkeuren en communicatiestijl (de middelste twee letters van je type);
  • Stap 2: Inzicht in de ander, erkennen dat hij of zij anders is en de verschillen waarderen in plaats van ze te veroordelen of er last van te hebben. Van irritatie naar inspiratie dus;
  • Stap 3: Minder gebruik maken van je eigen communicatiestijl en beter inspelen op de communicatiestijl van de ander.

Veel oefenen en gewoon doen

Hoe beter je de MBTI® voorkeuren herkent, hoe beter je kunt afstemmen. En hoe beter je afstemt, hoe groter de kans op verbinding en effectieve communicatie. Bij sommige mensen gaat dat afstemmen van nature al goed. Anderen moeten er echt hun best voor doen of het nog echt leren. Weer anderen dénken vooral dat ze het goed doen. Zij lopen het risico fouten te maken zonder het in de gaten te hebben. Als je dat uitzet in de leerfasen van Maslow ben je “onbewust onbekwaam”. Door je bewuster te zijn van verschillende communicatiestijlen, krijg je nieuwe inzichten. De belangrijkste is misschien wel dat je níet iedereen moet behandelen zoals je zelf behandelt wilt worden. Leer de verschillende stijlen en je gaat naar “onbewust bekwaam”. Het geleerde voelt op een gegeven moment  zo vertrouwd dat het vanzelf gaat. Het betekent vooral veel oefenen. Je hebt er in het dagelijks leven én op je werk alle gelegenheid voor. Gewoon doen!

 

Wil jij ook beter afstemmen op de ander?

Ik ga graag met je aan de slag. Dat kan in een persoonlijk gesprek maar ook in een groep van maximaal drie personen. Bel 0622518551 of mail m.muller@vaartinsamenwerken.nl voor meer informatie of een afspraak.

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.