Skip to main content

Zo focus je op de ‘zachte kant’ in de bouw

Van alle succesfactoren in de bouw maakt focussen op de ‘zachte kant’ het grootste verschil:

  • “Investeren in ‘zachte kant’ bouw cruciaal voor succes Resultaatgericht Samenwerken (RGS)”
  • “Verbeteren samenwerking belangrijker dan verhogen kennisniveau medewerkers”

Dit kwam uit het onderzoek ‘Structureel succes – Op zoek naar meerwaarde in de bouw’ van ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd waarvan woensdag 13 november 2019 de uitkomsten werden gepresenteerd.

Structureel succes

De Nederlandse bouw heeft elk jaar meer dan €5 miljard faalkosten, zo bleek uit het rapport ‘Verspilde Moeite’ van ABN AMRO in het voorjaar van 2019. In een vervolgonderzoek (‘Structureel succes – Op zoek naar meerwaarde in de bouw’) hebben ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd in kaart gebracht in welke factoren en fasen van het bouwproject opdrachtgevers en opdrachtnemers moeten investeren om te komen tot structureel succes: ‘bouwprojecten die op tijd, zonder fouten en binnen budget worden opgeleverd.’

Soft skills

Inzetten op het voorkomen van faalkosten kan de bouw misschien wel miljarden euro’s opleveren. Uit het onderzoek blijkt dat opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw de ‘harde kant’ van het vak – techniek, procesmanagement en project- en contractmanagement – weliswaar belangrijk vinden, maar dat een focus op de ‘zachte kant’ ofwel de soft skills – de menselijke samenwerking – het grootste verschil gaat maken.

Samenwerken, zo doe je dat!

Elk project is een samenspel tussen mens, procesmanagement, techniek en projectmanagement. De mens maakt het verschil. Een goed team bestaat uit mensen die verschillend zijn, zodat er dynamiek ontstaat. Daarom is het belangrijk om elkaar, liefst voordat een RGS-traject begint, beter te leren kennen. In de teamsessies “Teamkracht” die ik daarvoor organiseer krijgt iedereen op een ludieke manier zelfinzicht én inzicht in de ander. Verschillen tussen mensen kunnen leiden tot irritaties, maar dat buigen we vrij snel om naar inspiratie. Er is aandacht voor communiceren, elkaar aanspreken en de ander overtuigen. Dit legt de basis voor een succesvolle uitvoering in het traject. Om het geleerde te verankeren, organiseren we ook tijdens een traject verschillende sessies. Het doel is iedereen scherp te houden als het gaat om het verbeteren van de communicatie en samenwerking. Er ontstaat onderling vertrouwen, men praat met elkaar (in plaats van over elkaar), leert van elkaar en haalt informatie op en deelt het zowel binnen de organisatie als tussen de ketenpartners en met de klant. Als ketenregisseur volg ik alle samenwerkingspartners en kijk ik mee naar hoe men acteert in de processen. Indien nodig stel ik interventies voor. Bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek, intervisie of een gerichte training. Medewerkers even in de spiegel laten kijken en aandacht geven aan de zachtere competenties. Dit zijn aspecten die het meest bijdragen aan het ontstaan van structureel succes in de woningbouwsector.

 

 

 

Bronnen:

  • duurzaamgebouwd.nl
  • Onderzoeksrapport ‘Structureel succes – Op zoek naar meerwaarde in de bouw’ door ABN AMRO, RISNET en Duurzaam Gebouwd

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.