Skip to main content

Medewerkers, houden of weggeven?

Ondanks de crisis hebben woningcorporaties lang geprobeerd hun personeel te behouden. Inmiddels wordt dat steeds moeilijker. In een recent onderzoek geeft 54% van de woningcorporaties aan komende jaren verder te reorganiseren en mensen te ontslaan.

Goed werkgeverschap
Ik spreek regelmatig corporatiedirecteuren en -managers en ik merk dat er vaak een groot sociaal hart is. U vindt het een zware taak om medewerkers die soms al jarenlang zijn verbonden aan uw corporatie, te ontslaan. Of het nu om één of meerdere medewerkers gaat, als er sprake is van ontslag wilt u uw medewerker(s) ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Met een vaststellingsovereenkomst tussen u en de medewerker gaat u onderhandelen over een nette manier van afscheid nemen. Meestal biedt u dan ook een outplacementtraject aan: het is tijd voor een nieuwe stap in de loopbaan van uw medewerker, buiten uw organisatie. En misschien een schrale troost: ik heb nog nooit gehoord dat iemand na een paar maanden nog terug wilde naar de oude situatie.

Nog één kans?
Soms kan het gelukkig ook anders. Met persoonlijke coaching kan een medewerker geholpen worden om zichzelf te verbeteren in zijn of haar huidige baan. Met het verkrijgen van zelfinzicht en inzicht in de ander wordt de brug geslagen naar meer begrip voor elkaar. Tegelijkertijd leert men effectiever communiceren, verbetert de besluitvorming en probleemoplossing en ontwikkelt de medewerker persoonlijk leiderschap. De medewerker ontdekt daarmee zijn of haar kwaliteiten en talenten en weet deze in te zetten in het werk. En het belangrijkste: hij of zij heeft er zin in!

Voor meer informatie over het nieuwe ontslagrecht
We organiseren in ‘ons Coachcafé’ regelmatig kennisbijeenkomsten over o.a. het nieuwe ontslagrecht, de Wet Werk & Zekerheid (WWZ) en de rol van u als werkgever, leidinggevende of HRM’er. Deze Wet zal de regels rondom flex- en ontslagrecht per 1 januari en 1 juli 2015 ingrijpend veranderen. Het zal een grote impact hebben op de wijze waarop u met arbeidscontracten en ontslagzaken omgaat. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen vindt u hier.

Meer blogs van Marion Muller

 

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Logo alwel

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.