Skip to main content
Veranderangst

Veranderangst?

HOE GA JIJ OM MET VERANDERING? EN DE MENSEN IN JE TEAM? DOE DE TEST

Hoe ga jij om met verandering? En wat zegt dat over jou? Beantwoord voor meer inzicht de volgende vragen:
1.   Wat is jouw kenmerkende reactie op verandering? Wanneer vind jij verandering gerechtvaardigd?
2.   Wat is jouw beste bijdrage in tijden van verandering?
3.   Wat is voor jou een irritatiepunt/zorg tijdens een periode van verandering?

Als je jouw antwoorden vergelijkt met die van anderen, zul je ontdekken dat er grote verschillen bestaan. De een is dol op veranderen en vernieuwen, terwijl een ander het liever bij het oude laat en helemaal niet zomaar wil veranderen. Deze verschillen hebben te maken met persoonlijkheidsvoorkeuren. Met het instrument Myers-Briggs Type Indicator (MBTI®) kun je deze persoonlijkheidsvoorkeuren voor jezelf (en je team) te weten komen.

Kijk hieronder eens naar de mogelijke verschillende manieren van omgaan met veranderingen. Waarin herken jij je het meest? In A, B, C of D?

Kenmerken van antwoorden op de bovenstaande vragen:

A: “Laten we het zo houden” 

Deze types willen zo weinig mogelijk verandering. “Gooi het kind niet weg met het badwater”. Hun attitude: ze willen vaak het goede uit het verleden behouden. De mensen met dit type hebben gegevens nodig waaruit blijkt dat veranderen noodzakelijk is.
Hun bijdrage: Ze worden vaak gezien als de mensen die continuïteit bevorderen. Ze zijn vaak degenen die de nieuwe realiteit concreet en echt maken.  

B: “Laten we dit op een andere manier bekijken” 

Mensen van dit type vinden het idee van verandering vaak prima, maar hebben tijd nodig om erover na te denken: “Laten we dit op een andere manier bekijken”. Dit kwadrant is het meest bezig met of het achterliggende concept duidelijk is en of alle aspecten van de verandering in overeenstemming zijn met fundamentele principes en waarden. Ze willen dingen vaak veranderen om ze aan hun visie of een kernwaarde of –principe aan te passen.
Hun bijdrage: Ze kunnen grote structurele veranderingen bedenken. De verandering omzetten naar de praktijk boeit hen vaak niet zo. 

C: “Laten we ervoor gaan, nu!” 

Ze willen de dingen veranderen die overduidelijk niet werken en die het bereiken van de benodigde praktische resultaten in de weg staan. Ze willen ook actie zien, en hun attitude is: “Laten we er voor gaan” (vandaag). Ze zijn meer gericht op praktische resultaten dan op diepgaande theorieën.
Hun bijdrage: Ze willen dingen snel oplossen en dan doorgaan naar het volgende probleem.

D: “Laten we het veranderen!” 

Verandering is leuk en goed, verander zo snel mogelijk zo veel mogelijk. Als het niet werkt, verander het dan opnieuw. Dit is de groep van: “Ook als het niet stuk is kunnen we het maken!”.
Hun bijdrage: Het zijn kartrekkers bij verandering want ze zien verandering als een interessant idee waarmee ze kunnen spelen. Ze zijn vaak overduidelijk enthousiast over verandering. 

Als je je bewust bent van deze verschillen, kun je mensen beter meekrijgen in verandering. En je snapt dan ook beter waarom jij er wel en of geen moeite mee hebt. Het is ook heel zinvol te weten waar jouw teamleden zitten. Je kunt de verschillen tussen elkaar benutten en zo krachten bundelen.

Wil jij weten wat jouw MBTI-type is? Wil jij weten welke types in jouw team zitten? Dat kunnen we samen gaan ontdekken. Bel (0622518551) of mail (m.muller@vaartinsamenwerken.nl) me om de mogelijkheden te bespreken.

Meer info

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.