Skip to main content

Heb je het nog naar je zin?

Als je het niet meer naar je zin hebt in je baan hoef je niet meteen te switchen naar een andere werkgever. De meeste banen zijn maakbaar. Doorgroeien, promotie maken, je skills uitbreiden: daar worden zowel jijzelf als je werkgever beter van. Maar je moet dan goed weten wat je wilt en het gesprek aangaan met je leidinggevende en/of je werkgever.

Bij doorgroeien binnen je organisatie denk je misschien meteen aan promotie maken. Daar horen een hogere functie en een hoger salaris bij. Maar je doorgroeimogelijkheden zijn breder, je kunt ook denken aan een ándere functie in plaats van een hogere, of aan een opleiding. Hoe vergroot je je groeikansen?

Durf  je ambities te delen

Voor veel medewerkers is het niet vanzelfsprekend dat zij na verloop van tijd manager worden of een seniorfunctie krijgen. Misschien denkt jouw werkgever dat je helemaal happy bent in je huidige functie, of dat je nog niet toe bent aan de volgende stap. Als jij sneller wil doorgroeien, en meer of andere verantwoordelijkheden zoekt, durf dit dan aan te kaarten.

Betrek je collega’s

Je jaarlijkse functioneringsgesprek is een perfect moment voor het bespreken van je doorgroeimogelijkheden. Maar praat gerust ook op de werkvloer met collega’s over je ambities, dan krijg je vaak nuttige feedback. Ondersteun hen andersom ook met je input. Zodra er een functie beschikbaar komt, draagt een goede collega jou wellicht voor.

Bewijs jezelf

Bewijs dat je jezelf wilt ontwikkelen. Je onderstreept er je enthousiasme, leergierigheid en ambities mee. Laat op de werkvloer zien dat je graag leert. Toon interesse in alle facetten van het bedrijf en in je collega’s. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in je sector. Bespreek met bijvoorbeeld een meer ervaren collega, hoe hij of zij bepaalde taken uitvoert. Duid daarbij gerust welke dingen beter kunnen, maar doe dat met opbouwende kritiek. Zelf ga je natuurlijk ook goed om met kritiek. Je verdient je doorgroeikans door positief initiatief te tonen.

Zoek hulp

Vind je het lastig om je ambities te delen met je werkgever? Je bent niet de enige: onderzoek van Gallup wijst uit dat slechts 19% (!) van de medewerkers met zijn of haar leidinggevende spreekt over de stappen om zijn of haar doelen te bereiken. Wellicht biedt een loopbaancoachingstraject uitkomst. Samen bespreken we je ambities, talenten, vaardigheden en drijfveren, maar ook hoe je zo’n gesprek met je leidingsgevende het beste kunt voeren. Zo ga je beter voorbereid het gesprek in.

Motiveer

Als je het gesprek met je leidinggevende of de HR-verantwoordelijke hebt aangevraagd, moet je goed motiveren waarom en hoe jij wil doorgroeien. Vertel wat je ‘plan’ is, welke competenties je wil leren, wat je wil bereiken, wat je ambities zijn en welke verantwoordelijkheden of taken je wilt – liefst op de korte en langere termijn. Zo laat je zien dat je er goed over hebt nagedacht en dat het je niet alleen om meer geld gaat.

Maak samen een plan

Onvoldoende doorgroeimogelijkheden en de inhoud van het werk zijn voor veel werknemers de belangrijkste redenen voor een overstap. Wanneer een werkgever tevreden is met jou, is het in zijn belang om jou aan boord te houden. Vraag om een plan: als je niet nú kunt doorgroeien, wanneer dan wel? Misschien kun je wel vast een betaalde opleiding krijgen om je voor te bereiden op een betere functie binnen de organisatie. Stel samen een plan met actiepunten op en spreek af wanneer je opnieuw om tafel gaat.

bron: Intermediair

Lees hier meer over het maken van een DroombaanProfiel

Een aantal van de organisaties die kozen voor mijn diensten

Wil jij een gratis abonnement op mijn tweemaandelijkse ‘Updates’?

Vul hieronder je gegevens in en blijf op de hoogte van persoonlijke en teamontwikkeling. Afmelden kan altijd weer.