Waarom?
Goede samenwerking gaat niet vanzelf. Of het nu binnen een team is of tussen organisaties bij ketensamenwerking: pas als mensen elkaar vertrouwen, verschillen omarmen, commitment tonen, effectief communiceren en het gemeenschappelijk belang zien, komt er écht iets van de grond. Zonder aandacht voor deze menskant lopen zelfs goedbedoelde samenwerkingen vast.
Methodieken
Wat?
Ik heb me gespecialiseerd in de zachte kant van samenwerken. Ik help organisaties om samenwerkingen te verbeteren. Vanuit mijn expertise en ervaring hou ik deelnemers een spiegel voor en geef ik concrete handvatten om stappen te zetten.
Als ik een traject begeleid, is dat altijd maatwerk. We beginnen met een grondige analyse van de teamdynamiek om zowel sterke punten als ontwikkelpunten in kaart te brengen. Op basis hiervan ontwerp en coördineer ik programma’s die zowel individuele als collectieve groei stimuleren.
Het programma kan bestaan uit een samenwerkscan (de Kracht van Zacht), persoonlijke gesprekken, workshops/trainingen, interactieve inspiratiesessies en follow-up bijeenkomsten.
Tijdens het hele proces bied ik continue begeleiding en ondersteuning, zodat jullie team, afdeling of organisatie niet alleen leert, maar ook de nieuwe vaardigheden effectief toepast in de dagelijkse praktijk.
Samen zorgen we ervoor dat jullie als organisatie sterker worden en succesvol de uitdagingen van de toekomst tegemoet kunnen treden.
Een sterk team of een goede ketensamenwerking bouw je stap voor stap. De thema’s hieronder vormen samen een stevige basis, geïnspireerd op de succesfactoren uit de piramide van Lencioni:
Vertrouwen
Een team functioneert pas goed als er veiligheid is. We zorgen dat mensen elkaar leren kennen, waarderen en durven uitspreken wat er speelt – ook als het schuurt. Dat maakt de weg vrij voor open gesprekken en betere samenwerking.
Omgaan met verschillen
Verschillen in stijl, mening of aanpak zijn er altijd. In plaats van ze uit de weg te gaan, leren we ze benutten. We oefenen met het bespreken van tegenstellingen, het stellen van grenzen en het begrijpen van elkaars reacties in lastige situaties.
Commitment
Afspraken worden pas gedragen als iedereen zich gehoord voelt. Door heldere besluitvormingsmethodes en ruimte voor inbreng, groeit de bereidheid om achter keuzes te staan – ook als het niet ieders eerste voorkeur is.
Effectieve communicatie
Een team dat elkaar scherp houdt, komt verder. We oefenen met aanspreken, feedback geven en verantwoordelijkheid nemen voor ieders rol. Daardoor wordt samenwerking doelgerichter en kunnen spanningen sneller worden opgelost.
Gezamenlijk belang
Als het groepsdoel helder en gedeeld is, verdwijnt eilandgedrag. We maken samen concreet waar het team of de keten voor gaat, zodat iedereen in dezelfde richting beweegt en resultaten boekt die ertoe doen.
Hoe?
Mijn begeleiding is praktisch, interactief en gericht op directe toepasbaarheid. Door middel van een combinatie van theorie en praktijk, krijgen jullie concrete handvatten om de samenwerking te verbeteren. Jullie krijgen ook de kans om te oefenen met realistische situaties uit jullie eigen werkcontext, zodat het traject aansluit op de dagelijkse praktijk.
Resultaat?
De resultaten van een begeleidingstraject hebben niet alleen impact op de individuele deelnemers, maar dragen ook direct bij aan het succes en de efficiëntie van de gehele organisatie.
Borging en verankering
Om de vaardigheden en inzichten te borgen, bied ik een aanvullend maatwerk programma aan met bijvoorbeeld:
– Opfrisbijeenkomsten na 6 maanden;
– CoachCafés voor informele, maar diepgaande nabesprekingen;
– Persoonlijke coaching;
– Intervisie;
– Leiderschapscoaching.
Wil jij dit ook?
Een begeleidingstraject voor Samenwerken is altijd maatwerk en ik verken graag met jou de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek☕ Neem daarvoor gerust contact met me op!